Severna Makedonija raspisala konkurs za dodelu 5G frekvencija

Foto: Pixabay

Agencija za elektronske komunikacije (AEC) Severne Makedonije raspisala je javni konkurs za dodelu frekvencija za petu generaciju (5G) mobilnih mreža.

Rok za dostavu ponuda je 35 dana, a javno otvaranje ponuda zakazano je za 5. januar. Odluka o odabiru ponuđača biće doneta u roku od sedam dana od dana javnog otvaranja ponuda.

Ponuđači su u obavezi da daju pisanu izjavu da će početi da koriste radio-frekvencije u roku od devet meseci od dana pravosnažnosti odobrenja.

Ove godine rekordna ulaganja u 5G mrežu
Brže do 5G i novih tehnologija uslov da budemo Sicilijumska dolina Zapadnog Balkana

Odobrenja za korišćenje mobilnih radio frekvencija (AEK, A1, A2, A3, B1, B2 i B3) izdaju se na period od 15 godina. Odobrenja za upotrebu fiksnih  frekvencija (B41, B44, B45 i B46) izdaju se na period od šest godina.

Odobrenja važe od dana izdavanja odobrenja i sa pravom produženja u skladu sa makedonskim Zakonom o elektronskim komunikacijama.

Prvu probnu 5G baznu stanicu u Srbiji pustila je kompanija Telenor i ona se nalazi u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu. Ipak, među stručnjacima vlada i mišljenje da se sa uvođenjem 5G u Srbiji kasni.

5G mreža stigla u komšiluk
Šta će mi 5G mreža kada 4G zadovoljava sve moje potrebe?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.