Vesti iz sveta

29.05.2020. 10:42

NYT, Euronews

Autor: Nova Ekonomija

Sukob Trampa i Tvitera: Oni njemu ocenjuju tvitove, on njima odgovornost za sadržaj

Foto: Pixabay

Američki predsednik Donald Tramp doneo je juče Izvršnu naredbu o sprečavanju online cenzure. Cilj Naredbe je da se na društvenim mrežama (Twitter, Facebook, Youtube, Google etc.) spreči obeležavanje netačnih informacija i lažnih vesti. Međutim, najveća žrtva ove odluke bi mogao da bude baš predsednik Tramp, koji često koristi Tviter na kome ima više od 80 miliona pratilaca.

Problem je nastao kada je Twitter obeležio dva Trampova tvita o izbornim prevarama kao lažne vesti, neutemeljene u činjenicama. Tramp smatra da ovo predstavlja mešanje u njegovu slobodu govora. Kao odgovor, Tramp je izdao Izvršnu narednu kojom se modifikuje odeljak #230 Zakona o pristojnosti komunikacije (Communication Decency Act) iz 1996, što predstavlja jedan od prvih dokumenata kojim se regulišu online mediji. Smisao ove Naredbe je da izloži online platforme kao što je Tviter većoj odgovornosti za prenete sadržaje.

Odeljak #230 uspostavlja imunutet online društvenih mreža u vezi prenetih sadržaja, jer ih definiše kao prenosioce (distributere), a ne kreatore sadržaja. 

Činjenica da je na ovakve platforme svako mogao da postavlja sadržaje kakve želi (bez ograničenja) omogućilo je ogromnu popularnost online društvenih mreža kao što su najpre bili AOL, Prodigy, Myspace, a kasnije Tviter, Fejsbuk i Youtube.

Međutim, Tramp veruje da bi ovaj specijalan status društvenih  mreža trebalo da se promeni. U trenutku potpisivanja Naredbe u Ovalnoj sobi, on je izjavio: 

“Medijski giganti kao Tviter uživaju trenutno zaštitu od odgovornosti za preneti sadržaj koja je bez presedana. Ovo je posledica teorije da su oni neutralna platforma, ali nisu.” 

Tramp zamera mrežama kao što je Tviter da su negativno pristrasni prema konzervativnim političkim opcijama, kojoj pripada i sam Tramp i njegova Republikanska stranka.

Ako se promeni odeljak #230 i ukine imunitet društvenih mreža, one postaju odgovorne za prenete sadržaje i mogle bi da završe na sudu ako se na njihovim platformama pojave netačne informacije ili lažne vesti. 

Promene odeljka #230 bi otuda moglo da najviše štete nanese samom Trampu. Ako se sa društvenih mreža skine zaštita od odgovornosti za postavljene sadržaje, one bi mogle da odgovore još većom proverom činjenica i, sledstveno tome, još većom kontrolom i uklanjanjem neistinitih sadržaja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.