Vesti iz sveta

17.05.2023. 15:56

Autor: Nova Ekonomija

Sve starije stanovništvo ugrožava javne finansije

Ilustracija, lutkice penzioneri sede na novcu Foto: Pixabay

Sve starije stanovništvo ugrožava javne finansije širom sveta, a agencije za kreditne rejtinge upozoravaju da će rast kamatnih stopa dodatno povećati izdatke i za penzije i zdravstvene zaštite, piše Fajnenšl Tajms (Financial Times).

Mudiz (Moody’s), S&P i Fič (Fitch), tri najveće kompanije za ocenjivanje kreditne sposobnosti, upozoravaju da pogoršanje demografije direktno pogađa kreditne rejtinge država, što pokupljuje njihovo zaduživanje.

Oni dodaju da bez temeljnih reformi može doći do stvaranja začaranog kruga sve većih fisklanih opterećenja i rastućih troškova novih zaduživanja.

Centralne banke širom sveta trenutno podižu kamatne stope kako bi obuzdale visoku inflaciju, što se preliva i na uslove kreditiranja i izdavanja obveznica na globalnom nivou.

Američke federalne rezerve (FED), Evropska centralna banka i Banka Engleske su ovog meseca (ponovo) povećale kamatne stope na najviši nivo od početka finansijske krize.

Rejting agencije kažu da rast cene zaduživnaja loše utiče kako na sve starije radno sposobno stanovništvo, tako i na javne finansije, zbog većih izdataka za zdravstvenu zaštitu i penzije.

S&P je u januaru saopštio da će otprilike polovina najvećih svetskih ekonomija „značajno smanjiti do 2060. godine“ ukoliko ne preduzmu mere za smanjenje troškova nastalih zbog sve starijeg stanovništva.

Procenjuje se da bi se, ukoliko ne dođe do reformi fiskalne politike u vezi sa starenjem, prosečna vlada imala deficit od 9,1 odsto BDP-a do 2060. godine, što je porast od čak 2,4 procentnih poena u odnosu na 2025. godinu.

S&P takođe predviđa da će troškovi isplata penzija porasti u proseku za 4,5 procentnih poena BDP-a do 2060. godine, kada će dostići 9,5 odsto, ali sa velikim varijanacijama među pojedinačnim zemljama.

Od 2022. do 2060. godine, agencija predviđa i da će potrošnja za zdrasvtvenu zaštitu prosečno porasti za 2,7 odsto procentnih poena BDP-a.

Istovremeno, ukoliko bi državni troškovi zaduživanja porasli za jedan procentni poen, to bi povećalo odnos duga prema bruto domaćem proizvodu za Japan, Italiju, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD za oko 40 -60 procentnih poena do 2060. godine, rekao je analitičar S&P Marko Mrsnik.

Sve manje penzionera, da li je vreme za izmenu formule za izračunavanje penzija

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.