Svet

26.06.2024. 07:01

Autor: Aleksandra Nenadovic

Svetski rast će usporiti, uprkos trendu monetarnog ublažavanja

Agencija Fitch očekuje da kamatne stope sporije padaju u narednih 12 do 18 meseci:

Foto: Pexels

Svet

26.06.2024. 07:01

Agencija za kreditne rejtinge Fitch Ratings je povećao svoje prognoze za svetski rast u 2024. godinu u svom poslednjem Globalnom ekonomskom pregledu, ali ih je umanjio za narednu godinu. Iako svet ulazi u period monetarno blaže politike, kamate će zbog uporne inflacije padati samo do nivoa koji će ograničiti tražnju, stoji u izveštaju.

“Podigli smo našu prognozu svetskog rasta u 2024.godini na 2,6 odsto (sa 2,4 odsto u ovoj godini). Rast evrozone revidiran je za 0,2 procetna poena na 0,8 odsto, rast Kine na 4,8 odsto sa 4,5 odsto, tršišta u razvoju rastu prilično oštro, za 0,5 procentna poena (brže od prvobitne procene) na 3,7 odsto. Međutim, za 2025. predviđamo da će se svetski rast smanjiti na 2,4 odsto,” navodi Fitch.

Agencija kao razlog usporavanja za narednu godinu vidi usporavanje rasta BDP-a Sjedinjenih Američkih Država na stopu ispod trenda od 1,5 odsto, a rast u evrozoni na 1,5 odsto.

Očekuje se da će privredni rast Kine biti 4,5 odsto sledeće godine, jer izvoz i državna potrošnja takođe usporavaju.

Trenutno se, prema analizi Fitch-a, poverenje u izglede za oporavak Evrope poboljšava, kineski izvozni sektor oživljava i domaća tražnja na tržištima u razvoju (isključujući Kinu) pokazuje jači zamah.

SAD usporavaju, ali postepeno, a Fitch-ova prognoza rasta za 2024. je nepromenjena na 2,1 odsto.

Očekivani zaokret ka ublažavanju globalne monetarne politike sada se tek oblikuje, pri čemu je Evropska centralna banka (ECB) nedavno snizila svoje stope, a očekuje se da će Federalne rezerve SAD i Banka Engleske (BOE) to urade u trećem kvartalu ove godine.

Ali, inflacija je iznenađujuće uporna, pa agencija očekuje da će globalne stope opadati sporijim tempom u narednih 12 do 18 meseci.

Izgledi za evropski oporavak su na čvršćim osnovama, kako se uslovi u trgovini i na tržištu energenata oporavljaju.

Takođe, energetski intenzivne industrije počinju da beleže napredak u Nemačkoj, kao i realne plate, navodi se u izveštaju.

Jači realni prihodi će podstaći potrošnju domaćinstava, dok se negativne posledice ranijeg pooštravanja monetarne politike ECB-a smanjuju.

Američka ekonomija usporava jer prošlogodišnji ogromni fiskalni impuls bledi, uvoz se oporavlja, a rast kredita ostaje slab. Fitch navodi da ipak prihodi domaćinstava nastavljaju pristojan rast, a snažne finansije domaćinstava ne ukazuju na nagli skok u korist štednje.

Domaća tražnja je oslabila u Kini, kako se pogoršava bura na tržištu nekretnina, a rast privatne potrošnje ostaje „anemičan“.

Ali, fiskalna politika se labavi i izvoz se oporavio, pomažući realnom BDP-u. Deflatorni pritisci su, međutim, široko rasprostranjeni, stoji u izveštaju kreditne agencije.

“Globalni ciklus monetarne politike ulazi u novu fazu, u kojoj će stope polako padati, ali do nivoa koji će i dalje ograničavati tražnju. Očekujemo da će ECB ove godine još dva puta smanjiti stope, a da će Fed početi da snižava stope u septembru sa još jednim smanjenjem u decembru. Ovo je kasnije nego što je Fitch prethodno očekivao, što odražava zastoj dezinflacije u prva četiri meseca ove godine,” navodi se u analizi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.