Vesti iz sveta

31.01.2024. 09:25

Capital.ba

Autor: Čedomir Savković

Tajni agenti u BiH dobili neograničenu „crtu“ u kafanama

Foto: Pixabay

Savet ministara Bosne i Hercegovine izuzeo je Obaveštajno-bezbednosnu agenciju BiH iz Pravilnika o korišćenju reprezentacije i ukinuo dosadašnji limit kojim je ta služba na ugostiteljske usluge mogla da potroši maksimalno 60.000 KM. To praktično znači da će službenici tamošnje bezbednosne agencija u kafanama moći da troše koliko sami sebi odrede, prenosi Capital.ba.

Ranijim odlukama od primjene pravilnika izuzeto je Predsedništvo BiH, a kasnije i Ustavni sud BiH i ovim institucijama omogućeno da donesu poseban pravilnik o korišćenju sredstava za reprezentaciju.

Prema Pravilniku koji je usvojen 2014. godine, Predsedništvo BiH moglo je na reprezentaciju da troši do 150.000 KM (konvertibilnih maraka, oko 75.000 evra), a Ustavni sud 10.000 KM godišnje.

Od ostalih institucija, najviše sredstava za reprezentaciju ima Ministarstvo spoljnih poslova, čak 500.000 KM, ali to uključuje i sva diplomatsko-konzularna predstavništva BiH.

Sledi Ministarstvo odbrane sa Oružanim snagama BiH koje za ugostiteljske usluge ima pravo da potroši 330.000 KM.

Generalni sekretarijat sa kabinetom predsedavajućeg Saveta ministara ima pravo na reprezentaciju u visini od 90.000, a svako od ministarstava na ugostiteljske usluge može da potroši 60.000 KM.

Ostalim institucijama BiH, pravilnik omogućava da na reprezentaciju potroše od minimalno 3.000 KM, koliko je dozvoljeno Agenciji za osiguranje BiH i Fondu za povratak BiH, pa do 35.000 KM koliko može da potroši Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH.

Pravilnik kaže da je reprezentacija pravo na korištenje sredstava za ugostiteljske usluge zaposlenih u institucijama BiH, a u vezi sa poslovima i zadacima vršenja nadležnosti i pripadajućeg delokruga rada institucije, radi održavanja službenih i poslovnih kontakata i prijema gostiju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.