Donald Tramp FOTO: Wikipedia

Tramp: NAFTA je jedan od najgorih trgovinskih sporazuma ikada

Donald Tramp FOTO: Wikipedia

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da nema potrebe da se Kanada uključi u novi trgovinski sporazum NAFTA i upozorio Kongres da se ne meša u pregovore.

"Nema političke potrebe da Kanada bude u novom NAFTA sporazumu. Ukoliko ne postignemo dobar sporazum za SAD nakon decenija zlostavljanja, Kanada će izaći. Kongres ne bi trebalo da se meša u ove pregovore ili ću jednostavno prekinuti NAFTA u potpunosti i mi ćemo biti mnogo bolji", napisao je Tramp na svom Tviteru. 

Prema njegovim rečima, NAFTA je jedan od najgorih trgovinskih sporazuma ikad postignutih jer je SAD zahvaljujući njemu izgubila hiljade poslova i milione radnih mesta. 

"Bili smo daleko bolji pre NAFTA, nismo trebali da je potpisujemo. Pravimo novi sporazum ili se vraćamo u stanje pre NAFTA", napisao je Tramp. 

Međutim, Asošiejted pres navodi da nije jasno da li Trampova administracija ima ovlašćenja da postigne novi trgovinski sporazum samo sa Meksikom, i isključi Kanadu, pošto Kongres SAD mora da odobri bilo koju izmenu NAFTA i mogao bi da odbije da usvoji sporazum bez učešća Kanade, dugogodišnjeg saveznika Vašingtona. 

SAD i Meksiko su u ponedeljak postigli dogovor o novom trgovinskom sporazumu umesto NAFTA bez trećeg partnera Kanade, posle čega je kanadska ministarka spoljnih poslova Kristija Frilend skratila putovanje po Evropi i u utorak požurila u Vašington da pokuša da obezbedi učešće Kanade u novoj verziji NAFTA. 

Pregovori Vašingtona i Otave traju od tada, a glavni sporovi su vezani za kanadsko tržište mlečnih proizvoda i za nastojanja SAD da zaštite svoje farmaceutske kompanije od konkurencije, navodi AP. 

Tramp je u petak obavestio Kongres da u roku od 90 dana planira da potpiše sporazum s Meksikom koji bi zamenio NAFTA i da se nada da će i Kanada biti deo njega. 

On je u subotu tvitovao iz svog golf kluba u saveznoj državi Virdžinija, gde je otišao dok su tri bivša predsednika SAD i brojni zvaničnici bili na ceremoniji ispraćanja preminulog senatora Džona Mekejna na koju Tramp nije pozvan.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara