Vesti iz sveta

26.05.2023. 16:09

Capital.ba

Autor: Čedomir Savković

U BiH zbog inflacije komora privrednika smanjila članarine

Pixabay

Spoljnotrgovinska komora (STK) Bosne i Hercegovine promenila je svoju odluku o članarini za ovu godinu. Cilj te odluke je da se privrednicima ublaže efekti inflacije, kao i rasta prihoda koje su imali zahvaljujući tome.

Kako je preneo Capital.ba, svako preduzeće koje uvozi ili izvozi robu ili usluge u obavezi je da plaća članarinu komori koja se za tekuću godinu obračunava po osnovu prihoda iz prošle godine ili po osnovu bruto plata.

Prvobitno je bilo planirano da član komore plaća 0,1 odsto od ukupne vrednosti uvezene robe ili 0,2 odsto od isplaćene bruto plate u 2022. godini.

Međutim, godina je za mnoge bila rekordna jer je vrednost uvoza bila potpomognuta inflacijom, a zbog koje su rasle i plate pa je članarina u ovoj godini u prosjku trebalo da bude veća za trećinu.

U STK BiH kažu da je zbog toga krajem aprila usvojena jednoglasna odluka da se ti kriterijmi promene, pa je umesto 2022. godine za osnovicu uzeta 2021. godina gde se na vrednost uvoza i bruto plate dodaje 10 odsto zbog inflatornih kretanja.

„Evidentno je bilo da je vrednost uvoza u prošloj godini, u odnosu na 2021. godinu, porasla za oko 33 posto, a prema podacima Agencije za statistiku BiH došlo je do povećanja bruto plata“, kažu u STK BiH.

Dodaju da je odluka donesena sa ciljem rasterećenja privrede jer bi članarina uvećana za 33 odsto nakon pandemije i uz rastuću inflaciju dodatno otežala poslovanje kompanija.

Kako se dodaje, privredni subjekti, kao i ranijih godina, imaju mogućnost dodatnog umanjenja članarine po dva osnova.

Tako se članu Komore koji je u 2022. godini ostvario više od 50 odsto po osnovu prihoda na inostranom tržištu članarina umanjuje za 20 odsto.

Takođe, pravo na umanjenje imaju i privrednici koji se bave lon poslovima. Članarina se inače deli na četiri dela i plaća se kvartalno.

ČLANARINA U PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE (PKS)

U Srbiji, barem za sada, nema sličnih olakšica za privrednike.

Iznos članarine za članstvo u Privrednoj komori Srbije za 2023. godinu se određuje u skladu sa podacima iz finansijskih izveštaja za 2021. godinu, na sledeći način:

1. mikro pravna lica – u mesečnom iznosu od 600,00 RSD (dinara) + 1/12 iznosa od 0,004% od poslovnog prihoda;

2. mala pravna lica – u mesečnom iznosu od 3.600,00 RSD + 1/12 iznosa od 0,004% od poslovnog prihoda;

3. srednja pravna lica – u mesečnom iznosu od 43.000,00 RSD + 1/12 iznosa od 0,004% od poslovnog prihoda;

4. velika pravna lica – u mesečnom iznosu od 160.000,00 RSD + 1/12 iznosa od 0,004% od poslovnog prihoda.

Mesečna članarina Кomori iznosi najviše 185.000,00 RSD, odnosno najviše u visini 1/12 iznosa od 0,1% od poslovnog prihoda.

Članovi koji imaju poslovni prihod manji od 20.000.000,00 RSD ne plaćaju deo članarine po osnovu poslovnog prihoda.

UZUZ: Članarine za PKS neustavne

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.