U Kini uvode vikend od dva i po dana

Foto: Pixabay

Veliki broj kineskih domaćinstava planira da nakon epidemije koronavirusa više štedi, pa ranije očekivan brzi oporavak potrošnje u Kini sada izgleda malo verovatan, piše list South China Morning Post. Kako bi osnažile potrošnju i turizam, mnoge regije i gradovi širom Kine uveli su vikend od dva i po dana.

Prema istraživanju kineskog Jugozapadnog univerziteta za finansije i ekonomiju, više od pola domaćinstava u Kini neće trošiti više, dok će 40 odsto trošiti normalno, a samo devet odsto planira da poveća svoju potrošnju.  

Istraživanje je sprovedeno od kraja februara do početka marta putem mobilne aplikacije za plaćanje Alipay kineske kompanije za onlajn trgovinu Alibaba.

Rezultati istraživanja slažu se sa finansijskim podacima Narodne banke Kine objavljenim ranije ovog meseca. Štenja domaćinstava u prvom kvartalu porasla je za 6,47 hiljada milijardi juana (843 milijardi evra), što je 6,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Nade da će Kinezi brzo nastaviti sa uobičajenim kupovnim navikama kada epidemija bude pod kontrolom oslanjale su se na ekonomske podatke iz perioda posle epidemije SARS-a 2003. godine.

Te godine je stopa rasta potrošnje pala sa 7,7 odsto u aprilu na 4,3 odsto u maju, kada je talas  zaraze bio najveći. Rast potrošnje se u junu brzo oporavio na 8 odsto, kada je epidemija stavljena pod kontrolu.

Ipak, tada je situacija bila znatno drugačija, jer nije bilo mera izolacije širom zemlje. Najveći broj mera prevencije bio je na snazi u Pekingu i jugoistočnoj provinciji Guangdong, pa su potres u ekonomiji bio manji.

Epidemija koronavirusa pogodila je skoro svaki segment kineske ekonomije, a najjači udarac zadala je malim preduzećima i pojedincima, posebno domaćinstvima sa malim primanjima koja zarađuju manje od 50 000 juana (oko 6,5 hiljada evra) godišnje.

Kako bi osnažile potrošnju i turizam, mnoge regije i gradovi širom Kine uveli su vikend od dva i po dana, javlja China Daily.

Ipak, mnogi smatraju da će ovu meru biti teško sprovesti u preduzećima koja ne garantuju dva neradna dana nedeljno, a uticaj epidemije na ekonomiju mogao bi da pojedinim kompanijama oteža produženja vikenda i za pola dana.

China Daily piše da je lakše sprovođenje mere moguće u državnim institucijama, ali da postoji bojazan da kraće radno vreme vladinih službi ne bi odgovaralo stanovništvu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.