Vesti iz sveta

17.10.2023. 10:55

Nezavisne novine

Autor: Čedomir Savković

U mestu Lopari u BIH pronađen litijum

Foto: Pixabay

Švajcarska kompanija „ArCore AG“ saopštila je da je nakon četiri i po godine istraživanja  u mestu Lopari u Republici Srpskoj pronašla litijum. Nadležni kažu kako bi građani će posle sstručnih izveštaja na referendumu mogli da odluče da li žele eksploataciju te mineralne sirovine.

Iz ove kompanije, čija je ispostava u Laktašima, saopšteno je da su uspešno završena sva potrebna istraživanja za otkrivanje nalazišta mineralnih sirovina u regiji opštine Lopare, prenele su Nezavisne novine.

„Sve je sprovedeno uz striktno poštovanje zakonske regulative i u skladu sa najvišim geološkim i ekološkim standardima koji važe za ovu vrstu istraživanja, kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou. Kompanija ispunjava sve uslove za podnošenje zahteva za dodelu koncesije za korišćenje ovog nalazišta“, navodi se u saopštenju.

Kako navode, licencu za istraživanje nalazišta dobili su 2018. godine, a u periodu od 2020. do 2022. godine usledile su tri intenzivne faze istraživanja na području jednog od entiteta Bosne i Hercegovine, Republike Srpske.

„Mineraloški sadržaj ležišta, koji se istražuje u posljednje četiri i po godine, sadrži značajne količine litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora“, dodaje se u saopštenju.

Globalna nestašica litijuma očekuje se već 2025. godine

ODLUKA O LITIJUMU – NA REFERENDUMU

Kako kaže Rado Savić, načelnik Opštine Lopare, građani će referendumom odlučiti da li žele eksploataciju litijuma, ali tek nakon svih izveštaja relevantnih institucija i dokaza da eksploatacija neće uticati na životnu sredinu.

„Mislim da ćemo definitivnu odluku donijeti referendumom građana. Samo istraživanje po sebi nije prouzrokovalo narušavanje ekosistema, ali da bi se nastavilo dalje, potrebna su mišljenja relevantnih institucija i da se to transparentno sagleda, a mi ćemo odrediti onako kako naši građani budu rekli“, istakao je Savić.

On je dodao da su građani zabrinuti, i to najviše zbog protesta koji su u vezi sa rudarenjem litijuma održani u Srbiji.

Veliki protesti građana u mnogim sredinama u Srbiji su doveli do toga da Vlada Srbije 20. januara 2022. godine ukine Uredbu o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta „Jadar“, anglo-australijske kompanije Rio Tinto.

Neki mediji su objavili da je pronađeni litijum kod Lopara vrijedan oko 10 milijardi dolara, te da bi, ako se eventualno počne kopati, iskopavanja trajala oko 65 godina.

Ko su najveći proizvođači litijuma na svetu?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.