U Republici Srpskoj porasle i cene i plate

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Prosečna bruto plata u Republici Srpskoj tokom aprila bila je 1.649 maraka (820 evra), a neto 1.094 maraka, saopštio je Republički zavod za statistiku u Banjaluci. I plate i cene u tom entitetu bosne i Hercegovine su veće u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Najviša prosečna plata u Republici Srpskoj tokom aprila isplaćena je programerima 1.564 maraka (780 evra), a najniža građevinskim radnicima 802 konvertibilne marke (oko 400 evra).

Kako se dodaje, u odnosu na isti mesec prethodne godine prosečna neto plata nominalno je veća za 11,9 odsto, a realno za 0,1 odsto, dok je u odnosu na mart nominalno veća za 0,3, a realno je manja za 1,3 odsto.

Cene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, merene indeksom potrošačkih cena, u aprilu su u odnosu na mart u proseku više za 1,6 odsto, dok su u odnosu na isti mesec prethodne godine u proseku više za 11,7 odsto.

Republika Srpska podstiče poslodavce da povećaju plate
Republika Srpska zadužuje se za modernizaciju vodovoda

"U aprilu ove u odnosu na isti mesec prošle godine u svih 19 područja zabeležen je nominalni rast neto plate, od čega najviše u područjima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti – 23,9 odsto, delatnosti pružanja smeštaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo – 21,1 odsto te poslovanje nekretninama -20,3 odsto", navodi se u saopštenju.

Najveći godišnji rast cena u aprilu je zabeležen je u oblasti prevoza – 28,6 odsto zbog viših cena goriva i maziva za lična vozila od 46,8 odsto, zatim u oblasti hrane i bezalkoholnih pića 19,5 odsto, zbog poskupljenja grupama ulja i masnoće od 61,9 odsto i povrća od 27,2 odsto.

Najveći pad cena na godišnjem nivou, u aprilu ove godine, zabeležen je u kupovini odeće i obuće 5,1 odsto, zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.