UN apeluje na milijardere da pomognu gladnima

Foto: Pixabay

Svetski program za hranu UN apelovao je na milijardere da pomognu u prikupljanju sredstava za pomoć gladnima. Ovoj organizaciji za te namene potrebno je 4,9 milijardi dolara, što je mali deo onoga što su bogataši, posebno oni iz tehnoloških kompanija, u 2020. godini zaradili, prenose Biznis i finansije.

Direktor Svetskog programa za hranu Dejvid Bisli rekao je da bi ovaj novac mogao sačuvati 30 miliona života širom sveta. Ljudima o čijim životima se ovde govori je zaista ugrožena egzistencija, što znači da bi bez pomoći u hrani mogli ove godine umreti od gladi.

“U isto vreme, širom sveta ima 2.000 milijardera čija neto vrednost iznosi osam biliona dolara. U mojoj rodnoj zemlji, SAD, samo 12 osoba je 'teško' bilion dolara", tvrdi on.

Bisli dodaje i da su, prema analizama, trojica njih čak zaradili milijarde tokom pandemije COVID-19, koja je produbila siromaštvo u mnogim, manje srećnim društvima.

"Nisam protiv toga da ljudi zarađuju novac, ali čovečanstvo se trenutno suočava sa najvećom krizom u našim životima", kaže Bisli

Milijarderi koji su tokom pandemije još uvećali svoje bogatsvo su Džef Bezos (Amazon) čije bogatstvo se procenjuje na 177,9 milijardi dolara, i koji je nedavno za jedan dan zaradio 13 milijardi, zatim Bil Gejts (Majkrosoft) čija vrednost je dostigla 115,4 milijardi dolara i Mark Cukerberg (Fejsbuk) sa svojih 88,9 milijardi dolara.

KADA NEMA IZVRŠENJA "KROV NAD GLAVOM" POMAŽE SIROMAŠNIMA

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Ставра

    Чије ли су њихове паре?