Vesti iz sveta

17.03.2022. 12:22

saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

UNICEF: Svakog minuta 55 dece napusti Ukrajinu

UNICEF

U Ukrajini je od 24. februara ubijeno na desetine dece, a više od 1,5 miliona dece je izbeglo iz te zemlje, saopštio je UNICEF. 

„Pogledavši poslednje statistike, svakog dana od početka rata u Ukrajini više od 75.000 dece postanu izbeglice. Svakog dana. Ova poslednja brojka je posebno šokantna. Svakog minuta 55 dece napusti svoju zemlju“,  poručio je portparpol UNICEF-a Džejms Eldern na brifingu za štampu u Palati nacija u Ženevi. 

Ukrajinskoj deci su neophodna bezbednost, stabilnost i zaštita, posebno onima koji su bez pratnje ili su odvojeni od svojih porodica.

„Ova izbeglička kriza je po brzini kojom se dešava i obimu bez presedana od Drugog svetskog rata i ne pokazuje znake usporavanja. Kao i sva deca proterana iz svojih domova ratom i sukobima, ukrajinska deca koja stižu u susedne zemlje su u značajnom riziku od razdvajanja odporodice, nasilja, seksualne eksploatacije i trgovine ljudima“, naveo je Eldern.

UNICEF pozvao firme da pomognu deci iz Ukrajine

On apeluje da napadi na civilna područja i na civilnu infrastrukturu moraju prestati jer milioni dece ostaju u područijima sukoba, jer teraju ljude da se odreknu osnovnih zdravstvenih usluga uprkos katastrofalnim potrebama i uzrokuju da deca izostaju iz škole. 

„Upravo sam proveo dve nedelje u Lavovu, u zapadnoj Ukrajini, razgovarajući sa nekim majkama, očevima i decom koji su pobegli da bi spasili svoje živote, kao i sa radnicima na prvoj liniji koji su pokušavali da im pomognu. Kada sam pitao pedijatre u Lavovu – koji su preko noći primili 60 dece iz bolnica u Kijevu kako se pripremaju, oni su objasnili svoju obuku u određivanju prioriteta. Ako veliki broj dece dođe sa ratnim ranama, lekari koriste nalepnice da bi odredili prioritet lečenja. Zelena nalepnica – ostavite dete za sada; žuta – detetu je potrebna medicinska pomoć; crvena – dete je kritično; crna nalepnica – neće moći da spasu dete“, rekao je Eldern.

UNICEF pozvao građane i firme iz Srbije da doniraju deci u Ukrajini

UNICEF nastavlja da ima tim na terenu u Ukrajini i da šalje neophodne zalihe. Tokom vikenda u Ukrajinu je stigao još jedan konvoj, sa 22 kamiona sa 168 tona zaliha, uključujući komplete za babice, hirurške komplete, akušerske komplete, kiseonik koncentratori, rashladne kutije, kao i ćebad i zimsku odeću, komplete za vodu, sanitariju i higijenu, komplete za intimnu higijenu, komplete za najmlađu decu i komplete za adolescente.

U međuvremenu, broj mobilnih timova za zaštitu dece se proširuje sa 9 na 47 kako bi povećali zaštitu i psihosocijalne usluge za decu širom Ukrajine.

„Naša podrška se, naravno, proteže preko granica Ukrajine, do nekih od tih 1,5 miliona dece izbeglica. Postavljamo sve više sigurnih mesta Plavih tačaka – u partnerstvu sa humanitarnim partnerima i lokalnim vlastima – kako bismo pružili neophodnu podršku i usluge zaštite za decu i porodice. Imamo poruke o bezbednosti i deci bez pratnje od chat botova na Fejsbuku u Ukrajini, isporučili smo higijenske proizvode izbegličkim centrima“, rekao je Eldern. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.