Kina FOTO: Pexels

Usporen rast industrijske proizvodnje u Kini

Kina FOTO: Pexels
Prema objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u Kini porasla je u novembru za 5,4 odsto na godišnjem nivou.

Kako prenosi Rojters, to je najsporiji tempo u skoro tri godine, budući da je tolika stopa poslednji put zabeležena od januara do februara 2016. godine. Rast kineske industrijske proizvodnje je podbacio u odnosu na prognoze analitičara koji su u anketi britanske agencije predviđali da će iznositi 5,9 odsto.

Prodaja na malo je povećana za 8,1 odsto u novembru, takođe po najslabijoj stopi od 2003. godine, i znatno je niža u odnosu na oktobar kada je porasla za 8,6 odsto. Investicije u fiksna sredstva su u periodu od januara do novembra registrovale rast od 5,9 odsto, što je neznatno iznad očekivanja ekonomista da će dostići 5,8 procenata. 

Od januara do oktobra, rast ulaganja u fiksna sredstva je iznosio 5,7 odsto. Investicije privatnog sektora u fiksnu imovinu porasle su tokom 11 ovogodišnjih meseci za 8,7 odsto u odnosu na rast od 8,8 procenata u periodu januar-oktobar. 

Privatna ulaganja čine oko 60 odsto ukupnih investicija u Kini. 

Rojters navodi da je ovakvim privrednim kretanjima dodatno doprinela eskalacija kineskog trgovinskog spora sa Sjedinjenim Državama, koji preti da će dovesti do urušavanja globalnog lanca snabdevanja, hlađenja investicija, izvoza i rasta.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.