Vesti iz sveta

28.02.2017. 09:50

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Višegradska grupa zahtevaće isti kvalitet namirnica i za EU i za postkomunističke zemlje

Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska na vanrednom samitu u Varšavi u četvrtak zahtevaće na inicijativu slovačkog premijera Roberta Fica da se hitno reši problem škart hrane i namirnica i robe goreg kvaliteta od proizvoda na Zapadu koji se nude građanima postkomunističkih zemalja.

„Na tom samitu nameravamo da usvojimo deklaraciju koja će tačno opisati probleme sa uvozom nekvalitetnih proizvoda. Želimo da reagujemo na nešto što ne možemo da prihvatimo, da od nas prave građane drugog reda. Zahtevaćemo od Evropske komisije da spreči takvu praksu“, kazao je sinoć Fico.

Slovački premijer za svoj krstaški pohod protiv škart hrane kojom moraju da se zadovolje Slovaci, dok su u istim proizvodima za Austrijance ili Nemce sastojci kvalitetniji, ima podršku predsednika vlada preostale tri članice Višegradske grupe, a upozorio je da govore u ime 65 miliona Evropljana, građana postkomunističke Srednje Evrope.

„Budući da smo deo jedinstvenog evropskog tržišta i za sve građane zemalja Evropske unije bi morali da važe isti standardi, vreme je da kao zemlje V4 insistiramo na toj temi. Dosadašnje reakcije Evropske komisije nisu zadovoljavajuće“, kazao je i češki premijer Bohuslav Sobotka.

Češka već nekoliko godina a Slovačka je nedavno napravila test namirnica i roba iz prodavnica u Nemačkoj i Austriji i uporedila sa istoimenim proizvodima kupljenim u Slovačkoj.

Svi testovi su pokazali da sastav namirnica i roba koje kupuju „novi“ i „stari“ zapadni Evropljani nisu isti i da su na tržištima postkomunističkih članica lošijeg kvaliteta ili siromašnijeg sastava nego za zapadne potrošače.

Nadnacionalne kompanije su do sada optužbe da na istok izvoze škart robu odbijale i tvrde da je razlika u sastavu zbog ukusa potrošača.

„I moja deca za jedan proizvod, da ga ne imenujem, traže da ga kupujemo u Nemačkoj jer je već na prvi pogled i po ukusu drugačiji. Deca su jako dobro primetila tu razliku. Ovakva situacija više ne sme da traje dugo“, odbila je tezu o različitim ukusima „novih“ Evropljana češka ministarka rada i socijalnih pitanja Mihaela Marksova.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.