Vesti iz sveta

27.07.2021. 11:29

Startit

Autor: Nova Ekonomija

Vrednost startapa „jednoroga“ za bilion dolara veća nego prošle godine

Na svetu trenutno postoji preko 900 startapova jednoroga koji ukupno vrede oko 3 triliona američkih dolara, što je za trilion dolara više u odnosu na jun 2020. godine, prenosi portal Startit. Investicije u evropske startape trostruko s...

Foto: Pixabay

Na svetu trenutno postoji preko 900 startapova „jednoroga“ (nadimak koji označava vrednost veću od milijardu dolara) koji ukupno vrede oko tri biliona (iljadu milijardi) američkih dolara, što je za bilion dolara više u odnosu na jun 2020. godine, prenosi portal Startit. Investicije u evropske startape trostruko su veće nego 2020. godine pa se čini da je ova godina posebno dobra za tu vrstu preduzeća.

Na sveobuhvatnoj listi startap kompanija Crunchbase Unicorn Board do 15. jula ove godine bilo je 291 novih privatnih kompanija sa procenjenom vrednošću preko milijardu dolara, čime zapravo dobijaju takozvani status jednoroga.

Među VC firmama, Tiger Global Management prikupio je najveće investicije u privatne kompanije koje su postale takozvani jednorozi. Prema poslednjim podacima, Tiger u svom portfelju ima 132 kompanije sa statusom jednoroga, a samo tokom ove godine dodao je 58.

U međuvremenu, Softbank Vision Fund ima 76 kompanija sa statusom jednoroga, Sequoia Capital ima 65, a Coatue 64. Andreessen Horowitz i Accel ne zaostaju previše sa 63 i 57 jednoroga u svojim portfeljima

Ove godine do sada je 57 jednoroga imalo svoje inicijalne javne ponude (IPO), pokazuju podaci Crunchbase-a, a akvizirano je još pet. Poređenja radi, tokom čitave 2020. godine, svega 40 kompanija koje su imale procenjenu vrednost veću od milijardu dolara je izašlo na berzu, dok je akvizirano ukupno 18. 

Kako stvoriti Nikolu Jokića srpskog tehnološkog preduzetništva

Paralelno sa povećanjem procena vrednosti privatnih kompanija, postoji i ekspanzija vrednosti kompanija na javnim tržištima u prvoj polovini 2021. godine. I javno i privatno tržište su postigli izvanredne rezultate tokom poslednjih nekoliko godina, a čini se da je ova godina posebno dobra za startape.

O tome kako se dodaje svedoče i ukupne investicije u evropske startape koje su u prvoj polovini ove godine bile tri puta veće u odnosu na isti period prošle godine.

Početkom meseca Evropa je dobila novi startap jednorog Pleo, čije je sedište u Danskoj a vrednost 1,7 milijardi dolara nakon nove runde finansiranja. Pleo prodaje korporativni softver za upravljanje troškovima i povezane „pametne“ platne kartice.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.