Foto: Pixabay

YOU TUBE ukida plasiranje reklama deci

Foto: Pixabay
Kompanija You Tube planira da ukine plasiranje reklama u sadržajima koji su namenjeni deci, prenosi Bloomberg.

Federala trgovinska komisija SAD-a proveravala je da li je kompanija prekršila akt o zaštiti privatnosti dece na internetu i dogovorila sa kompanijom You Tube da se ovo polje reguliše, ali još uvek nisu poznati detalji dogovora.

Targetirane kampanje se oslanjaju na prikupljanje informacija korisnika i nekim kompanijama je već zabranjeno da takve sadržaje prikazuju deci mlađoj od 13 godina, ukoliko ne postoji pristanak roditelja.

You Tube navodi da njihov glavni sajt nije namenjen deci i prepuručuju da se za te svrhe koristi You Tube Kids aplikacija, koja ne koristi targetirane kampanje, ali sa druge strane i dalje postoje milioni crtanih filmova i ostalih sadržaja koji su namenjeni deci i na njihovom glavnom sajtu.

Uklanjanje reklama u videima koji su namenjeni najmlađima može imati za posledicu smanjenje zarade jedne od napoznatijih kompanija, ali tu je i ušteda koja se može ostvariti, jer bi se izbegle kazne za kršenje prava korisnika. 

Jedna od opcija koju su predlagala udruženja za zaštitu potrošača je da You Tube ukloni sve sadržaje namenjene deci i premesti ih na You Tube Kids aplikaciju.

Još uvek nije poznato finalno rešenje koje će biti doneto po ovom pitanju, ali je definitivno da će kompanija morati da se pozabavi zaštitom dece koja svakodnevno koriste njihovu aplikaciju. 

PROČITAJTE JOŠ:
Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara