Iako je izvoz šampanjca prošle godine bio rekordan, njegova proizvodnja u francuskoj oblasti Šampanji mogla bi da presahne, zbog sve viših temperatura i nestabilnog vremena koja ugrožava njegovu proizvodnju, piše CNBC.
Više od 325 miliona flaša šampanjca je prošle godine izveno iz Šampanje i vrednost izvoza je po prvi put premašila 6,6 milijardi dolara.
Najveća uvoznici šampanjca bili su Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Japan.
Međutim, Šampanja je u velikom riziku od suša, a izloženost ovom riziku preti da se utrostruči do 2050. godine, što bi ozbiljno ugrozilo vinograde.
Izveštaj S&P Global Sustainable ocenjuje regione na skali od 1-100 prema izloženosti riziku. Ovaj izveštaj pokazuje da je rizik od suša u Šampanji trenutno 16, da će do 2050. godine dostići 43, a do 2090. i do 88. Izloženost riziku jedino može da se spreči promenama u aktuelnoj klimatskoh politici, piše CNBC.
Osim suša, vreme u Evropi je sve nestabilnje, pa su poslednjih godina sve češći požari, poplave i mrazevi.
Čak i ukoliko grožđe uspe da raste da u promenjenoj klimi, vremenski uslovi mogu da promene razvoj ploda i da prouzrokuju štetu.
„(Ako grožđe) bude izloženo suviše ekstremnim UV zracima, to će biti isto kao naša opekotina od sunca i u suštini će ošteti ukus“, rekao je za CNBC Met Hodžson, osnivač engleskog maloprodajnog lanca prodavaca vina Grejp Britania (Grape Britannia).
Povećanje toplote takođe može i da promeni kiselost grožda koje šampanjcu daje svežinu, ocenjuje Hodžson.
Inflacija ugrožava ivent industriju, 4.000 manje svadbi na jesen