Svet

22.09.2023. 15:47

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Zemlje EU sve više ulažu u zaštitu od požara

Foto: Nova ekonomija

Svet

22.09.2023. 15:47

U zemljama Evropske unije ukupni rashodi za zaštitu od požara iznosili su 34,1 milijardu evra, što je više 2,5 odsto u odnosu na 2020. godinu, pokazuju podaci Eurostat-a.

Kad se posmatraju zemlje EU, podaci Eurostat-a pokazuju da se udeo državnih rashoda za zaštitu od požara razlikuje među zemljama. U 2021. godini Litvanija i Rumunija imale su najveći udeo rashoda za usluge zaštite od požara sa 0,7 odsto ukupnih rashoda, zatim Bugarska, Češka, Nemačka, Estonija, Grčka i Luksemburg sa 0,6 odsto.

Na listi zemalja koje su izdvajale najmanje, na prvom mestu je Danska sa 0,1 odsto rashoda za usluge zaštite od požara u ukupnim rashodima, slede: Kipar, Mađarska, Malta, Austrija, Portugal i Slovenija, sve zemlje sa 0,3 odsto.

Većina zemalja EU povećala je svoje ukupne rashode, kao i izdatke za usluge zaštite od požara u periodu od deset godina, počev od 2011. godine.

Podaci Eurostat-a pokazuju da je Luksemburg zabeležio najveći rast izdataka za usluge zaštite od požara (više 387 odsto). Tri zemlje EU smanjile su potrošnju na usluge zaštite od požara u 2021. u odnosu na deceniju ranije: Kipar (manje 20 odsto), Danska (manje 17 odsto) i Hrvatska (manje 14 odsto).

Vlasnici privatnih šuma: Šteta od požara je više miliona evra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.