Srbija

10.08.2021. 14:07

Saopštenje, RAŠ Omorika

Autor: Nova Ekonomija

Vlasnici privatnih šuma: Šteta od požara je više miliona evra

Projekat "Od šuma za šume" koji je pokrenula Regionalna asocijacija vlasnika privatnih šuma (RAŠ ) "Omorika" ima za cilj da promeni prakse u procesu usmeravanja Namenska sredstava Fonda za šume i doprinese unapređe...

Foto: Nova ekonomija/ Čedomir Savković

Srbija

10.08.2021. 14:07

Od početka leta na teritoriji Zlatiborskog okruga izgorelo oko 1.000 hektara šuma što je jednako površini 1.600 fudbalskih terena, saopštila je Regionalna asocijacija vlasnika privatnih šuma (RAŠ ) „Omorika“, prenosi portal Užiceonline. Udruženje podseća da samo u njihovom okrugu godišnje ostane 10 miliona dinara sredstava koja su namenjena, ali ne i potrošena za zaštitu šuma.

„U državnom fondu za šume postoji novac kojim se finansiraju preventivne mere, 30% ovog novca pripada lokalnim samoupravama i taj deo fonda ostaje neiskorišćen. U Zlatiborskom okrugu to je preko 10 miliona dinara na godišnjem nivou koje ostaje neutrošeno za unapređenje stanja šuma.  Pozivamo lokalne samouprave da počnu da ulažu svoj deo sredstava fonda“, dodaje RAŠ „Omorika“.

Udruženje podseća da je najčešći uzrok požara ljudski nemar, tokom marta i oktobra kada ljudi pale strnjiku i nekošene livade. Ipak, upozoravaju da su požari u toku leta neuporedivo jačeg intenziteta zbog visokih temperatura i suše, pa mogu da naprave pravu prirodnu katastrofu.

„Ako na to dodamo klimatske promene i sve toplija leta, možemo tvrditi da je rizik dugoročan. Šteta se ovog leta meri milionima evra, a preventivnim merama mogu da se postignu značajne uštede u državnom budžetu“, napominje se u saopštenju ove asocijacije.

Dodaje se i da su osnovne preventivne mere u zaštiti šuma od požara podrazumevaju izgradnju guste i dobro održavane mreže protivpožarnih puteva i šumskih proseka kojima se veći šumski kompleksi fizički razdvajaju na manje celine, pa su samim tim lakđe dostupne vatrogascima, u slučaju požara.

Država mora da posluša profesionalce u zaštiti životne sredine
Srbiji potrebno više sudija za kažnjavanje ekoloških prestupa
„Ekologija jeste političko pitanje, od toga ne treba bežati“

„Toga u privatnim šumama gotovo da nema. Sa druge strane, jednako je važna i dobro edukovana i savesna javnost odnosno posetioci u šumi“, dodaje se u saopštenju.

Savo Bešlić, predsednik skupštine RAŠ Omorika rekao je da se sredstva iz Budžetskog fonda za šume koriste se već punu deceniju, kao i da su dostupna za državne i privatne šume podjednako.

Projekat „Od šuma za šume“ pokrenula je upravo RAŠ „Omorika“ i njegov cilj je da se doprinese učešću građana u političkom odlučivanju o ekologiji na lokalnom nivou, preneo je portal Javnozagovaranje.   

„Zlatiborski okrug je jedan od najšumovitijih regiona Srbije gde šume zauzimaju 45% teritorije, a 51% tih površina su privatne šume. Za svaki kubni metar posečenog drveta vlasnik privatne šume dužan je da uplati u Budžetski fond za šume određeni iznos, što čini prihod budžeta lokalne samouprave“, navodi se u saopštenju.

RAŠ „Omorika“ tvrdi da se novac koji je prikupljen na taj način najčešće ne koristi za unapređenje stanja šuma ili za potrebe. Asocijacija je osnovana na inicijativu lokalnih udruženja vlasnika privatnih šuma:  „Bor“ iz Užica, „Zaovine“ iz Bajine Bašte i „Alba“ iz Priboja.

Ova udruženja bavila su se uključivanjem vlasnika privatnih šuma u lanac snabdevanja drvnom biomasom kako bi se smanjila energetska nezavisnost Zlatiborskog okruga od fosilnih goriva.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.