Vesti iz zemlje

15.07.2022. 14:59

021

Autor: Nova Ekonomija

021: Gradske vlasti daju „zeleno svetlo“ za Novi Sad na vodi

Pixabay

Gradnja takozvanog „Novog Sada na vodi“, nakon više godina najava, biće omogućena sledećeg četvrtka, jer će odbornici glasati o Generalnom urbanističkom planu, navodi portal 021. Prigovori građana na ovaj projekat i zvanično su odbijeni.

Skupština Grada održaće julsku sednicu na kojoj će, verovatno, jedina tačka za raspravu biti upravo predloženi GUP do 2030. godine, na koji je prigovore potpisalo više od 10.000 građana. 

Dokument sa više od 1.300 stranica gotovo je identičan onom koji se našao na javnim raspravama.

Uvidom 021.rs u dokument, vidi se da je Komisija za planove odbila gotovo sve primedbe na tajnoj sednici, prihvatajući odluke urbanista.

Odbijanjem ovih prigovora omogućava se gradnja takozvanog Novog Sada na vodi, stambenog kompleksa uz obalu Dunavu, Šodroša i Ribarskog ostrva, na području „Brodogradilišta“.

Upravo na ovo se požalilo najviše građana, a svoje primedbe na GUP dalo je i Društvo arhitekata Novog Sada.

Da li je sprečena izgradnja „Novog Sada na vodi“?
Novosađani odlučni da zaštite Šodroš

Ovim dokumentom se dozvoljava i gradnja u mnogim novosadskim kvartovima, pod plaštom „opštegradskih centara“, što se našlo na udaru kritika da gradska vlast na taj način izlazi u susret investitorima. 

Iz predloga GUP-a vidi se i da su odbijeni prigovori građana na to da se smanjuju zelene površine u gradu, s obzirom na to da vlast tvrdi drugačije.

Osim građana, povlačenje urbanističkog dokumenta tražile su i opozicione stranke, nevladine organizacije, ekološki pokreti.

Društvo arhitekata Novog Sada ukazalo je na niz problematičnih tačaka GUP-a, tražeći da se ponovi čitava procedura, uz uključivanje javnosti i struke u izradu plana. Njihove kritike mogu se sumirati u tvrdnji da GUP nema ni jednu validnu razvojnu viziju grada.

Samo predstavljanje plana je prošlo veoma burno, na javnim sednicama došlo je i do incidenata, a bilo je i prekida, nakon što su aktivisti upalili pirotehničko sredstvo i razvili transparent „GUP je glup“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.