Srbija

12.01.2022. 13:55

Nova ekonomija, Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Aerozagađenje povećava ljudski sterilitet na celom Zapadnom Balkanu

Dugotrajno izlaganje aerozagađenju na Zapadnom Balkanu može da smanji plodnost kod žena za više od 10 odsto, saopštio je Evropski fond za Balkan, koji sprovodi kampanju "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh". Naučnici tvrde da aerozaga...

Foto: Ujedinjeni Balkan za čist vazduh

Srbija

12.01.2022. 13:55

Dugotrajno izlaganje aerozagađenju na Zapadnom Balkanu može da smanji plodnost kod žena za više od deset odsto, saopštio je Evropski fond za Balkan, koji sprovodi kampanju „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“. Naučnici tvrde da aerozagađenje smanjuje šanse za začeće i povećava šanse za pobačaj. Pored toga, učestalost pobačaja i mrtvorođenih beba značajno je veća u periodu kada se ljudi izlažu zagađenom vazduhu.

Kako se dodaje, zemlje regiona već beleže konstantan pad stope prirodnog priraštaja i smanjenje populacije.

Ovog meseca, u drugoj etapi kampanje Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“, naglasak je na informisanju građana o sve većoj stopi steriliteta kod žena i muškaraca širom Zapadnog Balkana,zbog zagađenja vazduha.

Studije pokazuju i da žene koje žive u zagađenim oblastima imaju manje vitalnih jajnih ćelija, nižu stopu plodnosti i veću stopu neuspeha pri implantaciji embriona tokom vantelesne oplodnje u poređenju sa onima koje nisu izložene uticaju zagađenog vazduha.

Praškaste materije PM 2,5 koje prave aerozagađenje smanjuju plodnost kod žena, a zagađeni gradovi širom regiona beleže u proseku duplo više od dozvoljenih godišnjih vrednosti tih čestica, što može da smanji plodnost i do 10 odsto. 

Kod muškaraca zagađenje praškastim materijama dospeva do testisa i uzrokuje pad proizvodnje sperme, manju pokretljivost spermatozoida i češće pobačaje u trudnoći usled programirane smrti ćelija.

Sulfatna jedinjenja koja nastaju u procesu sagorevanja uglja povećavaju rizik od pobačaja i do 13 odsto, a na neplodnost utiče i zagađenje plastikom. Polistiren, tip plastike koji se u mikro i nano stanju može naći u hrani, vodi i vazduhu, utiče na rani razvoj embriona, što kasnije može prouzrokovati abnormalni razvoj i prevremeni porođaj.

Genetičar Miodrag Stojković dokazao negativan efekat plastike na zdravlje
Pokušajte pre četrdesete, posle je uglavnom kasno

ŠTA PREDUZETI?

Vazduh zagađen praškastim materijama, teškim metalima, mikro i nano plastikom i drugim materijama dovodi do uvećane stope pobačaja i u slučajevima vantelesne oplodnje, jer smanjuje procenat uspešnosti, čak i u laboratorijama u kojima se tvaj proces vrši. Učesnici kampanje ponavljaju zahteve za hitno rešavanje nagomilanih problema: 

  • Napuštanje uglja za proizvodnju struje je najvažnija mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, zamena kotlova u domaćinstvima ekološki čistijim rešenjima. 
  • Ublažavanje štetnog uticaja zagađenog vazduha smanjenjem upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu, kao i zamenom sintetičkih vlakana prirodnim. 
  • Rad nadležnih institucija na promovisanju zdrave trudnoće.   
  • Obezbeđivanje visokoefikasnih filtera za vazduh u zatvorenom prostoru, posebno u specijalnim ustanovama koje se bave lečenjem steriliteta.
  • Poboljšanje kapaciteta dijagnostičkih centara i izvođenje zajedničkih studija koje će koristiti podatke praćenja i merenja posledica zagađenja vazduha na neplodnost, prevremena rođenja, nastanak bolesti i smrtnost novorođenčadi. 

Ekspertsku analizu o štetnom uticaju zagađenja vazduha na plodnost žena i muškaraca u regionu za kampanju „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ izradio je profesor humane genetike i osnivač specijalne bolnice za lečenje steriliteta u Leskovcu, Miodrag Stojković.

On upozorava da bez delovanja zakonodavaca i odgovornih nema uspeha u sprečavanju bolesti nastalih usled zagađenja, uključujući sterilitet. U toj oblasti, međutim, tokom prošle godine nije bilo pomaka, a gradovi u regionu su ostali u vrhu svetske liste najzagađenijih.

Organizatori kampanje su pozvali građane Zapadnog Balkana da se priključe borbi za poboljšanje kvaliteta vazduha, smanjenje neplodnost i unapređenje zdravlja dece.  Inicijator kampanje je Evropski fonda za Balkan u partnerstvu sa organizacijama iz Zenice, Tirane, Prištine, Skoplja, Podgorice i Beograda.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.