Vesti iz zemlje

27.09.2013. 09:28

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Afrika i Indija zainteresovane za srpske traktore

Afričke zemlje i Indija traže srpske traktore, a firme iz Kine zainteresovane su za partnerstvo u preduzećima koja proizvode poljoprivredne mašine i traktore.
Sa ovom proizvodnjom možemo da budemo konkurentni i u svetu, a kada bi se domaćim prodavcima i kupcima davale subvencije, znatno bi se smanjio uvoz i povećao izvoz poljoprivredne mehanizacije, ali i zaposlenost, istakli su proizvođači poljoprivredne mehanizacije u Privrednoj komori Srbije (PKS).
Industrija mašina i traktora (IMT) i Industrija motora Rakovica (IMR) – dva giganta koja su u restrukturiranju, mogu da imaju proizvode za domaće i strano tržište, naglasio je sekretar Udruženja metalske i elektro-industrije PKS Ljubiša Obradović. 
U Srbiji ima blizu 450.000 traktora starih u proseku oko dve decenije, kazao je Obradović. 
„Za obnovu nam je potrebno 15.000 novih traktora godišnje i oni bi se mogli proizvoditi u domaćim fabrikama, a dobar deo te mahanizacije sad se uvozi“, rekao je Obradović. 
Slično stanje je i sa kombajnima, pa bi domaća proizvodnja mogla da zameni uvoz, naveo je Obradović na zajedničkoj sednici grupacija proizvođača poljoprivrednih mašina i traktora i procesne opreme za prehrambenu industriju i poljoprivredu. 
Samostalni savetnik u Udruženju metalske i elektro-industrije PKS Mirko Milovanović je naglasio da obe pomenute grupacije imaju mnogo sličnih problema, a to je mala iskorišćenost kapaciteta, niska produktivnost, visoki troškovi proizvodnje, nelikvidnost, smanjenje domaće tražnje, visok spoljnotrgovinski deficit… 
Uzroci su brojni, a zajedničko za sve njih je nepostojanje strategije dugoročnog razvoja agrara. 
Proizvodnjom traktora u Srbiji se bave dva društva – IMT u Beogradu i IMR u Rakovici i lane su proizveli ukupno 1.676 traktora. Slično je i sa kombajnima, jer se nekada u „Zmaju“ u Zemunu godišnje proizvodilo 1.200 kombajna i fabrika je zapošljavala 4.000 radnika. 
Nakon privatizacije sve je ugašeno, pa se u „Zmaju“ danas 70 radnika bavi proizvodnjom prikolica, polica, gondola za prodavnice. 
Slično stanje je i u Grupaciji proizvođača procesne opreme za prehrambenu industriju i poljoprivredu koja zapošljava 770 radnika u 70 privrednih društava. 
Firme, članice ove Grupacije su i izvozno orijentisane, a potvrda takvog stanja je izvoz ostvaren u ovoj godini na tržište Bosne i Hercegovine od 2,63 miliona dolara, Italije 0,88 miliona dolara, Nemačke 0,79 miliona dolara. 
Predsednik Grupacije proizvođača traktora i poljoprivrednih mašina PKS Zoran Radosavljević, koji je i direktor IMT i IMR, naveo je da je lane u dve firme u Srbiji proizvedeno više od 1.600, a izvezeno 1.200 traktora. Međutim, nije dobro, po njegovim rečima, što smo i uvezli 2.100 traktora, a veliki deo njih možemo sami proizvesti. 
Predsednik Grupacije proizvođača procesne opreme za prehrambenu industriju i poljoprivredu PKS Radiša Pajić je naglasio da se u svetu izgubi dosta kupaca zbog toga što naše firme nemaju novca da same finansiraju proizvodnju za izvoz. 
Predsednik Poslovnog udruženja industrije traktora Vaso Labović je predložio da se domaćim kupcima daju subvencije kako bi kupovali mehanizaciju iz domaće proizvodnje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.