Vesti iz zemlje

20.03.2019. 13:27

Nova ekonomija

Autor: Tatjana Matić, državna sekretarka

AIK banka postala vlasnik 90 odsto akcija Gorenjske banke

AIK banka, u vlasništvu MK Grupe Miodraga Kostića, postala je vlasnik 90,11 odsto slovenačke Gorenjske banke, objavila je danas AIK banka na konferenciji za medije u Ljubljani. Za ovaj paket akcija plaćeno je oko 110 miliona evra, a banka je u obavezi da otkupi i preostali manjinski paket akcija slovenačke banke.

Predsednica izvršnog odbora AIK banke i predsednica Nadzornog odbora Gorenjske banke Jelena Galić  kazala je da je opredeljenje AIK banke u Sloveniji regionalni razvoj i širenje.

„Naš cilj je da Gorenjska banka postane čvrsta nacionalna, a zajedno sa AIK bankom, internacionalna banka i jedna od vodećih grupacija u regionu JIE“, kazala je Galić. 

Niže tarife za slovenačke kompanije u Srbiji

Predsednik uprave Gorenjske banke Mario Henjak rekao je da je strateški cilj Gorenjske da postane jedna od najinovativnijih banaka.

„Gorenjska i AIK zajedno će razvijati usluge za klijente iz Srbije i Slovenije. Verujemo da ćemo olakšati poslovanje slovenačkim preduzećima koja posluju u Srbiji kroz smanjivanje tarifa“, kazao je on.

PROČITAJTE JOŠ: Kostić kupio aerodrom u Portorožu, hoće i marinu

Miroslav Mišković, Miodrag Kostić i Rodoljub Drašković kupuju Agrokorove firme?

Banka, kako je otkrio, ima vrlo ambiciozan plan da postane digitalna on line banka, ali i da postane fizički prisutna u svim vodećim gradovima van Gorenjske oblasti, kao što su Novo mesto, Koper i Maribor. 

„Ove i sledeće godine mislimo pokriti sva mesta van Gorenjske“, istakao je Henjak. 

Prema njegovim rečima, Gorenjska u poslovanju sa stanovništvom želi da poveća udeo sa pet odsto tržišnog udela na sedam, dok u domenu korporativnog bankarstva želi postati nacionalna banka budući da je 70 odsto korporativnih klijenata van Gorenjske oblasti. 

INTERESOVANJE I ZA SLOVENAČKU A BANKU

Na pitanje slovenačkih medija da li je AIK banka zainteresovana za kupovinu A banke, Galić je rekla da AIK banku obavezuje ugovor o poverljivosti zbog čega nije mogla da pruži više detalja. (Sama činjenica da su potpisali ugovor, znači da su zainteresovani, prim. novinara).

Ona je istakla i da banka ima kapaciteta za kupovinu A banke budući da AIK banka ima 500 miliona evra kapitala, i više od 900 miliona evra likvidnih sredstava. 

Galić je takođe negirala da je srpska banka imala teškoća u pribavljanju dozvola za kupovinu slovenačke banke. 

„Nismo imali teškoća u dobijaju saglasnosti. Naše iskustvo je pozitivno i dobili smo saglasnost i Evropske centralne banke. Uspeli smo da ispunimo sve zahteve“, kazala je ona.

Galić je takođe demantovala navode pojedinih slovenačkih medija da je AIK banka imala problema sa pranjem novca.

Milijarda slovenačkih investicija u Srbiji

Sonja Šmuc, generalna direktorka privredne komore Slovenije kazala je da je od sticanja nezavisnosti Slovenije, od 45 banaka do danas na tržištu ostalo 15-ak banaka. Prema njenim rečima, nekoliko velikih banaka nije u slovenačkim rukama, vlasnici su finansijski fondovi ili strateški vlasnici, a razlika je u dugoročnosti investicija.

 

„ Zato mi u Komori podržavao strateške investitore. Gorenjska banka po aktivi ima 5 odsto tržišta, finansira preduzeća i privredu, ali deluje u regionu koji je sklon štednji, što znači da ima zdravu privrednu bazu“, kazala je Šmuc.

Ona je istakla da su tokom finansijske krize slovenačke banke svoja preduzeća partnere ostavile „da se snađu“, zbog čega se današnje investicije obavaljaju iz vlastitih sredstava.

„Na bankama je da se pokažu da će sa svojim partnerom biti i u dobru i u zlu“, očekuje direktorka slovenačke Komore.

Prema njenim podacima, slovenačke firme uložile su u Srbiju oko milijardu evra što znači da je Slovenija jedan od najvećih investitora. Sa druge strane, vrednost srpskih investicija u Sloveniji je oko 218 miliona evra, bez današnje investicije AIK banke.  Robna razmena dve zemlje je više od milijardu evra. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.