Vesti iz zemlje

27.07.2016. 11:09

N1

Autor: Nova Ekonomija

Altiparmakov: Lokalne samouprave povećavale plate, a smanjivale ulaganja

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov kaže da se lokalne samouprave neodgovorno ponašaju, da su rashodi za kapitalne investicije mnogo pali, a da su plate u javnom sektoru povećavane, čak i mimo zakona iz 2011. 

„Novi zakon o lokalnim samoupravama će uvesti transparentnost. Dobra vest je da ćemo deficitom da zaustavimo rast javnog duga“, dodaje.

Novu vladu, kada ona bude formirana, čeka važan posao, koji se pre svega odnosi na oporavak javnih finasija. Procena je da će javni dug Srbije na kraju ove godine iznositi 78 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je daleko iznad zakonski propisane granice koja je 45 odsto BDP-a.

Takođe, jedan od prvih poslova koji je pred novim sazivom parlamenta je usvajanje novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koja prema oceni Fiskalnog saveta troši mnogo i nenamenski.

Umesto dosadašnjih 80 odsto prihoda od poreza na zarade, opštine će odsad dobijati 50 odsto.

Problemi sa lokalnim samoupravama su nastali prethodnim zakonom iz 2011. godine koji je Fiskalni savet kritikovao i koji je, na haotičan način, uzeo 40 milijardi dinara sredstava iz budžeta i prelio ih na lokalne samouprave. Izuzev kapitalnih rashoda, svi tekući rashodi su povećani a ostala je velika rupa u budžetu, objašnjava.

Kako navodi, stvari se od 2013. pomalo menjaju i sada je ostalo još osam milijardi dinara koje će se vratiti na republiku.

Upitan da li je strah opština od bankrota opravdan, s obzirom na to da u Srbiji postoje lokalne samouprave koje se već zadužene za tri godišnja budžeta, kao na primer Smederevska Palanka, Altiparmakov kaže da je upravo ta lokalna samouprava jedan od nanegativnijih primera.

„Palanka se neodgovorno odnosi prema novcu, ima ogromne docnje, poseban je problem upravljanja novcem“, kaže on.

Opštine su trošak za zarade zaposlenih u proseku povećale za četvrtinu i to je počelo sa Zakonom iz 2011. godine. Iz Fiskalnog saveta su ranije saopštili da na primer Novi Pazar i Prokuplje troše čak 40 odsto budžeta na zaposlene. Iz Novog Pazara su poručili da to nije tačno, da su oni na zarade trošili skoro dvaput manje. Altiparmakov kaže na to da je takva tvrdnja stigla iz Pazara, ali ne i dokaz.

„Lokalne samouprave se neodgovorno ponašaju. Ista pravila koja važe na republičkom nivou moraju da važe i na lokalnom“, kaže.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.