Srbija

29.06.2017. 06:36

Jelena Petrović - N1

Autor: Nova Ekonomija

Ambasador Ajgner: Brend Srbije su njena raznolikost, priroda i manastiri

Srbija

29.06.2017. 06:36

Austrijski ambasador u Beogradu Johanes Ajgner kaže da godina pristupanja Srbije EU nije toliko bitna koliko to da je EU rešena da punopravno članstvo bude konačan ishod. Brend Srbije su njena raznolikost, priroda i manastiri, naveo je.

Ambasador je govorio za N1 o evropskom putu Srbije, brzini napredovanja ka EU, o budućnosti EU,  o odnosima Srbije i Austrije, sada ali i u prošlosti, pa i onoj s početka 20. veka, kao i o aktuelnoj saradnji dve zemlje u privredi, studiranju naših studenata u Austriji…

Ambasador Ajgner kaže da je Bregzit veliki izazov za EU, ali još veći za Veliku Britaniju. Na kraju tih pregovora će se ispostaviti da je to veći problem za Britaniju, nego za EU, ocenjuje: 

„EU će nastaviti da postoji, ona će možda još više zbiti redove“.

Ambasador navodi da EU projekat ne može da bude okončan bez pune integracije zemalja zapadnog Balkana i dodaje da Austrija to i očekuje.

Izbori u Francuskoj, Holandiji, pokazali su, prema njegovom mišljenju, da evroskeptične partije ne pobeđuju.

Smatra da, pobedom Makrona, jača osovina Berlin – Pariz, a da postoje slična stremljenja i na nemačkoj strani (i kad je u pitanju Martin Šulc, i kad je u pitanju Angela Merkel), i da je upravo to garancija da se evropski projekat nalazi na dobrom putu.

Kaže da 2019. godina nije realan rok da Srbija uđe u EU, i podseća da je otvoreno 10 poglavlja, a da su privremeno zatvorena dva. Uporedio je put Srbije sa hrvatskim. Od formalnog otvaranja pregovora do kraja, Hrvatskoj je bilo potrebno šest godina, podsetio je. 

„Srbija je svoje pregovore formalno počela  2014. godine, ako tome dodamo šest godina, završetak bi bio 2020, mada je i to ambiciozan cilj“, naveo je.

Međutim, kako dodaje, godina nije toliko bitna koliko to da je EU rešena da punopravno članstvo Srbije bude konačan ishod.

Komentarišući poslednji izveštaj EK o napretku Srbije, Ajgner kaže da je on, kao celokupan izveštaj, dobar balans i da se u njemu ceni rešenost Srbije da ide ka punopravnom članstvu u EU i to što se taj proces vodi stručno. Dodaje da u Poglavlju 23 ima dosta posla.

Ajgner kaže da je Srbija važna lokacija za Austriju, da dosta privrednih subjekata iz te zemlje ovde posluje, a da dve države mogu više sarađivati u oblastima kao što su poljoprivreda, organska hrana, turizam i saradnja na Dunavu.

„Zlatar i Uvac… to je raj“

Ambasador Ajgner kaže da je Srbija jedna raznovrsna zemlja, i da kad se krene od Subotice do Preševa, može da se vidi toliko različitosti koje, zapravo, čine čari ove zemlje. Kaže da je kulturni život raznolik i dobar i da lično u njemu uživa. Ispričao je i da voli da čita srpsku liriku –  da uživa u Jovanu Dučiću i Lazi Kostiću.

„Pravi brend Srbije je raznolikost, a konkretno – naravno da su manastiri, obožavam srpske manastire, ali i prirodu… Zlatar i Uvac.. To je raj“.

Ambasador je preveo knjigu Filipa Davida

Ajgner je, inače, preveo na nemački roman pisca Filipa Davida Kuća sećanja i zaborava.

„Pre nego što sam došao, znao sam malo o tome šta je Holokaust značio za Srbiju i ljude ovde… Potresla me je ta knjiga, kako je tu prikazana sudbina jevrejskih porodica i jevrejske dece, i pomislio sam da to mora da bude pristupačno nemačkim čitaocima, i preveo sam… Nadam se da je to došlo do čitaoca Nemačke i Austrije“, kaže ambasador, dodajući da je na sajmu u Lajpcigu dobio veoma pozitivne rekacije i komentare na knjigu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.