AmCham: Srbiji potrebne regulatorne i institucionalne reforme

Američka privredna komora sprovela istraživanje među svojim članicama o reformama koje treba sprovesti, a koje bi doprinele većem zapošljavanju u njihovim osnovnim delatnostima.

Među članicama Američke privredne komore (AmCham) u Srbiji sprovedeno je istraživanje kako bi se utvrdilo koje reforme je neophodno sprovesti u poslovnom okruženju, a koje bi doprinele većem zapošljavanju u njihovim osnovnim delatnostima, izjavila je Tanjugu izvršna direktorka AmChama Maja Piščević.

Cilj istraživanja, dodala je, bio je praktično da se identifikuje koje su najbitnije regulatorne i strukturne reforme čije sprovođenje bi doprinelo poboljšanju i stvaranju pogodnijeg ambijenta za poslovanje. 

Dobijeni rezultati su vrlo zanimljivi, ocenila je Piščevićeva, i ukazali su na ključne probleme srpske privrede, a mogu se, prema njenim rečima, grupisati u regulatorne, institucionalne probleme i probleme određenih politika. 

Istraživanje je, inače, kao prioritete u sprovođenju reformi, a koje bi doprinele stvaranju pogodnijeg poslovnog ambijenta, označilo - veće zapošljavanje mladih, povećanje likvidnosti u privredi, reformu ključnih zakona i suzbijanje sive ekonomije. 

Piščevićeva je navela da je tokom istraživanja značajan broj članica AmChama potvrdio optimizam u pogledu budućeg perioda, posebno kad je reč o novom zapošljavanju u delatnostima kojima se bave članice Američke komore u Srbiji. 

Među regulatornim reformama na kojima je važno raditi su izmene Zakona o radu, Zakona o planiranju i izgradnju, kao i propisa o naknadama za upotrebu javnih dobara, dodala je sagovornica Tanjuga. 

U veće probleme, dodala je, spadaju i borba protiv sve ekonomije, kao i velike institucionalne reforme poput reformi inspekcijskih službi u okviru državne uprave, koje itekako dotiču na različite načine sve kompanije koje su obuhvaćene istraživanjem. 

Veliki izazov je i reforma pravosuđa, ne samo zbog primene i zaštite Zakona o radu već u širem smislu zbog zaštite ugovora u privredi i to je jedno od pitanje koje strani, ali i domaći investitori uvek postavljaju kada razmišljaju o investiranju u zemlju, ukazala je Piščević. 

"Istraživanje je pokazalo da je važna reforma obrazovanja, posebno zbog privatnog sektora. To ne može da čeka, moderno tržište zahteva nove veštine, nova znanja i mi želimo da pomognemo Vladi Srbiji, Ministarstvu prosvete da se brže i energičnije uspostavi saradnja i osluškuje koje su to potrebe tržišta i generišemo mlade stručnjake da se angažuju u različitim oblastima", rekla je Piščevićeva. 

Istraživanje sprovedeno među članicama AmChama biće predstavljeno na okruglom stolu u Beogradu, u utorak, 17. decembra, a 

Piščevićeva je istakla kao veoma važno najavljeno učešće prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, ministara privrede i finansija - Saše Radulovića i Lazara Krstića, kao i šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara