Srbija

28.02.2024. 12:28

Autor: Katarina Pantelić

Preduzetnici: Sve veći troškovi poslovanja, smeta i nelojalna konkurencija „insajdera“

Foto: Pixabay

Srbija

28.02.2024. 12:28

Mala i srednja preduzeća u Srbiji imaju razloge za oprez ili pesimizam, pa tako 75 odsto njih tvrdi da su troškovi poslovanja sve viši, a dodatnih 50 odsto da postoji nelojana konkurencija onih koji imaju povlašćen položaj kod države, pokazalo je istraživanje EY preduzetnički barometar.

U istraživanju je učestvovalo 106 preduzetnika koji su odgovarali na pitanja koja prikazuju trenutno stanje na preduzetničkoj sceni Srbije.

Naime, najnoviji problemi sa kojima se poslovni svet suočava jesu ratna dejstva na više žarišta u svetu koja uzrokuju promene na tržištu, kao i u cenama i vremenu transporta, uz višegodišnje tegobe uzrokovane nedovoljnim brojem kvalitetnog kadra.

Nešto manje od 50 odsto ispitanika smatra da na tržištu ima razloga za oprez kada je u pitanju nelojalna konkurencija koja ne plaća sve zadužbine, dok samo jedan odsto smatra da je opasnost u tome da za ono što prave ima sve manje kupaca.

Statistike već neko vreme pokazuju da su preduzetnici u Srbiji sve manje zadovoljni uslovima u kojima posluju.

Tako njih blizu 47 odsto smatra da su uslovi nepovoljni, dok je tek 27,3 odsto preduzetnika zadovoljno trendovima koji uslovljavaju njihovo poslovanje.

„Zabrinjavajuće su promene u kategoriji ‘izuzetno nepovoljni’ kada se radi o pomenutim uslovima. Prošle godine je taj procenat bio skoro zanemarljiv, tri odsto, dok se ove godine taj procenat skoro učetvorostručio i iznosi 11,3 odsto“, navodi se u rezultatima ankete.

Da su geopolitičke nestabilnosti uticale na poslovanje smatra 90 odsto ispitanika ankete EY Preduzetnik godine, dok 83 odsto njih smatra da su obrazovanje mladih za budućnost, smanjena korupcija i bolje pravosuđe važan spekt za unapređenje života u Srbiji.

Rezultati pokazuju i da 82 procenta ispitanika navodi plate zaposlenih kao jedan od faktora koji najviše utiče na rast troškova poslovanja, 75 odsto smatra da može iskoristiti potencijal veštačke inteligencije zarad poboljšanja efikasnosti, a 70 odsto ispitanika navodi da primarno finansira razvoj poslovanja iz sopstvenih sredstava.

„Srpsku preduzetničku scenu donekle oblikuju i oni koji čine jednu desetinu zastupljenih u istraživanjima, godinama unazad, a to je sektor maloprodaje i veleprodaje. Ono što možda iznenađuje je da u okviru ovog sektora, po podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije posluje značajan broj (blizu 64.000 poslovnih subjekata) onih koji se bave trgovinom na veliko i malo i popravkom motornih vozila, bez obzira na to da li su u pitanju automobili, motori i motocikli. Taj procenat tokom godina beleži blagi rast“, navodi se u izveštaju o anketi.

Kako je istaknuto, ovakav podatak donekle ohrabruje, jer pokazuje opredeljenost ka zanatskim uslugama, odnosno popravkama i održavanju.

„Uz tehnologije kojima se upravlja automobilima i srodnim kategorijama, danas je važno poznavati i znati koristiti komplikovanu kompjutersku dijagnostiku te je i ovaj sektor naslonjen na savremene tehnologije“, dodaje se u izveštaju.

S druge strane procenat koji „donekle zabrinjava“ je 3.77 odsto koji čine preduzetnici u agrikulturi i agrobiznisu.

„Kao država sa velikim potencijalom za poljoprivrednu proizvodnju morali bismo više da se posvetimo ohrabrivanju, naročito mladih, da se vrate na selo i počnu da se bave poljoprivredom“, doda je se u izveštaju.

Socijalno preduzetništvo: Iz inkubatora na seosko imanje

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.