Srbija

17.11.2022. 10:45

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

APR: Najprofitabilnija u Srbiji je Zijin Mining iz Bora

Foto: Nova ekonomija

Srbija

17.11.2022. 10:45

Prva na listi najprofitabilnijih u 2021. godini je kineska kompanija Serbia Zijin Mining, većinski vlasnik rudnika bakra RTB Bor, sa neto profitom od 34,3 milijarde dinara (290 miliona evra). Ovaj rezultat je gotovo 13 puta veći u odnosu na prethodnu godinu, ukazuju podaci Agencije za privredne registre (APR).

Kompanija je povećala dobit jer je tokom prošle godine počela da proizvodi i prodaje koncetrat bakra i ostvarila čak 37 puta veće prihode nego u pretodnoj godini, koji su dostigli 55 milijardi dinara.

Prema podacima APR kompanija je poslovala sa imovinom dvostruko većom u odnosu na prethodnu godinu, vrendnosti oko 73,4 milijarde dinara.

Serbia Zijin Copper je kompanija koja posluje u sastavu ZiJin Mining Grupe.

Osnovana je u Srbiji 2018. godine, kad je Zijin sa Vladom Srbije potpisao ugovor o preuzimanju 63 odsto vlasništva u RTB-u Bor.

Na drugom mestu prema profitabilnosti je kompanija MK Group sa neto profitom od 26 milijardi dinara (oko 222 miliona evra), pokazuju podaci APR.

RASTUĆI TROŠKOVI, KLJUČNI IZAZOV ZA PRIVREDU

Zatim, ogranak borskog rudnika bakra kompanija Serbia Zijin Copper ostvarila je neto dobit od 23,7 milijardi dinara.

Na intenzivan rast poslovnih prihoda uticala je povećana rudarska proizvodnja, uz rast cena bakra i plemenitnih metala na svetskom tržištu, piše u saopštenju APR.

Šta su to Kinezi kupili

Na četvrtom mestu nalazi se kineska kompanijia Hbis Group Serbia Iron & Steel, vlasnik Železare Smederevo, koja je od gubitaša prošle godine postala profitabilna kompanija, sa neto dobitkom od 23,7 milijardi dinara.

Na pozitivan rezultat uticala je povećana tražnja za čelikom tokom prošle godine kao i rast cene čelika na tržištu.

Na listu najprofitabilnijih kompanija vratio se NIS i zauzeo peto mesto u 2021. godini, sa ok 23 milijarde dinara. Usled oporavka cena nafte na svetskim berzama, kako piše u saopštenju APR, NIS A.D Novi Sad upisao je prošle godine poslovne prihode veće za 67 odsto nego pretodne godine.

Na spisku uspešnih kompanija nalazi se trgovinski lanac Delhaize Serbia koja je peta kompanija prema poslovnim prihodina od 118 milijardi diara koji su povećani za 6,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

„Iako po osnovu poslovnih aktivnosti beleži blagi rast dobitka, to povećanje je kompenzovano gubitkom u finansijskoj sferi poslovanja, te je ovaj maloprodajni lanac ostvario manju neto dobita za 24,4 odsto prethodne godine u iznosu od 2,9 milijardi dinara i zauzima 31. mesto. Poslovna imovina i kapital su uvećani i prema vrednosti tih kapaciteta kompanija je na 16. mestu. Istovremeno zauzima četvrto mesto prema broju zaposlenih od 11.637, što je za 1.252 radnika manje u odnosu na prethodnu godinu“, piše u saopšteju APR.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.