Vesti iz zemlje

23.10.2023. 12:33

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

APR: Najprofitabilniji bio NIS, neto gubici EPS-a dostigli 619 miliona evra

Na drugom mestu po neto gubitku Ikarbus Beograd sa 24,5 milijardi dinara

Fakture, digitron Foto: Nova ekonomija

Naftna industrija Srbije (NIS) je prošle godine bila najprofitabilnije preduzeće u Srbiji, sa neto dobitkom od 93,4 milijarde dinara (oko 797,2 miliona evra), koji je učetvorostručen u odnosu na prethodnu godinu. Najveći gubitaš je javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS), koje je prošlu godinu završilo u „minusu“ od 72,6 milijardi dinara (619,7 miliona evra). EPS-ov deficit je 4,9 puta veći u odnosu na 2021. godinu, a predstavlja 19,4 odsto ukupnog neto gubitka cele srpske privrede.

Listu „Sto naj… u 2022. godini“ sastavila je Agencija za privredne registre na osnovu analize  redovnih godišnjih finansijskih izveštaja 108.856 preduzeća.

NIS Novi Sad je najprofitabilnija kompanija u 2022. godini, sa realizovanih 7,5 odsto ukupnog neto dobitka i 2,9 odsto poslovnih prihoda privrede. Neto dobitak je, u odnosu na prethodnu godinu, uvećan više nego četiri puta prošle godine u odnosu na prethodnu godinu.

Prošlogodišnje prvoplasirano preduzeće, rudarska kompanija Serbia Zijin Mining Bor nastavila je da posluje profitabilno i nalazi se na drugom mestu sa, neto dobitkom od 75 milijardi dinara (640 miliona evra).

Još jedna kompanija za eksploataciju ruda, Serbia Zijin Copper Bor, je sa neto dobitkom od 35 milijardi dinara i skokom profita od 47,9 odsto, zauzela treću poziciju na spisku najprofitabilnijih kompanija.

Telekom Srbija nalazi se na četvrtom mestu sa neto pozitivnim rezultatom od 13,3 milijarde dinara (malo više od 113 miliona evra), koji je u odnosu na 2021. godinu uvećan za 1,5 odsto.

Visoka profitabilnost ostvarena je, kako je saopštio APR, na osnovu primarne delatnosti, koja je sa poslovnim dobitkom od 17,9 milijardi dinara za 19,4 odsto veća u odnosu na prošlu godinu.

Peto mesto na listi najprofitabilnijih pripada novoosnovanom društvu za trgovinu strujom SCM Power Beograd sa neto dobitkom od 10,9 milijardi dinara.

Najveći gubitaši EPS pa Ikarbus 

„Kao i prethodnih godina, najveća kompanija u Srbiji je JP EPS, koji je drugi prema realizovanim poslovnim prihodima, ali je istovremeno iskazao i najveći neto gubitak u iznosu od 72,6 milijardi dinara… oslovni prihodi EPS-a veći su za 12,1 odsto na godišnjem nivou, u iznosu od 358 milijardi dinara koji ujedno čine 2,1 odsto prihoda celokupne privrede“, saopštio je APR.

Na drugom mestu po neto gubitku je preduzeće za proizvodnju autobusa Ikarbus sa gubitkom od 24,5 milijardi dinara, prema podacima APR-a.

Na trećem mestu Arena Channels Group sa neto gubitkom od 12,5 milijardi dinara, FCA Srbija Kragujevac sa gubitkom 11,6 milijardi dinara, Rio Sava Exploration 9,9 milijardi dinara u 2022. godini.

Na trećem mestu preduzeća sa najvećim poslovnim prihodima je JP Srbijagas Novi Sad  sa 219 milijardi dinara, dok je pozitivan neto rezultat zabeležen u iznosu od 5,4 milijardi dinara, pa se nalazi na 20. mestu na listi kompanija sa najvećim neto dobitkom. Na listi uspešnosti nalazi se trgovinski lanac Delhaize Serbia sa 134 milijarde dinara poslovnih prihoda na četvrtom mestu, dok je na listi najprofitabilnijih preduzeća na 13. mestu sa 6,7 milijardi dinara neto dobitka. Proizvođač guma za vozila Tigar Tyres Pirot nalazi se na petom mestu na listi preduzeća sa najvećim poslovnim prihodima, sa iznosom od 134 milijardi dinara, kao i na osmom mestu prema neto dobitku sa  8,8 milijardi dinara.

Ostale kompanije u plusu

Među sto preduzeća sa najvećim neto dobitkom, najbrojnije su firme iz sektora S-Prerađivačka industrija u kome je poslovalo 43 preduzeća, od kojih se 10 bavilo proizvodnjom prehrambenih proizvoda.

Najbolje plasirani u tom sektoru koji su ostvarili rast neto dobitka su: proizvođač šećera Sunoko Novi Sad (23. mesto), Sojaprotein Bečej (35. mesto), Koncern Bambi Požarevac (43. mesto) i AD Imlek Padinska skela (51. mesto). Sa nešto nižim neto dobitkom poslovao je proizvođač gotove hrane za kućne ljubimce Farmina Pet Foods Inđija (26. mesto), dok je najveći pad profitabilnosti upisala kompanija Dijamant Zrenjanin koja se nalazi na 91. mestu..

JP EPS Beograd ujedno je zapošljavao i najveći broj radnika odnosno 20.008 prošle godine, što je 3.499 manje nego u 2021. godini.

Na listama „Sto Naj…“ privrednih društava u 2022. godini nalazi se 20 javnih preduzeća, koja su zapošljavala ukupno 62.227 radnika. Pozitivan neto rezultat zabeležilo je deset javnih preduzeća, od kojih su tri među sto najprofitabilnijih preduzeća, dok je preostalih deset poslovalo sa neto gubitkom, a njih sedam je na listi sto najvećih gubitaša. Istovremeno, među društvima sa najvećim ukupnim gubitkom je osam javnih preduzeća.

Najveći neto dobitak, uz JP Srbjagas Novi Sad (20. mesto), ostvarili su: JP Pošta Srbije i JKP Beogradske elektrane Beograd (39. i 69. mesto).

Sa druge strane, najveći neto gubitak, pored prvoplasiranog JP EPS-a iskazali su JP Putevi Srbije (sedmo mesto), kao i JKP GSP Beograd, JP PEU Resavica i JP Elektrokosmet Priština (deveto, 25. i 37. mesto redom), pokazuju podaci APR-a.

Ukupni gubitak javnih preduzeća deset puta veći u odnosu na prethodnu godinu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.