Vesti iz zemlje

27.12.2022. 12:02

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

APR: Počinje elektronski upis u Registar ponuđača

Foto: Nova ekonomija

Privrednici će moći od 1. januara 2023. godine da registruju sve postupke u Registru ponuđača potpuno elektronski, uz uštede vremena i novca, jer više neće morati sve potvrde da prikupljaju lično sa različitih šaltera, saopštila je Agencija za privredne registre (APR).

Upisom u Registar, ponuđačima se znatno olakšava učešće na tenderima, dok je za naručioce olakšan pristup podacima na osnovu kojih mogu da provere firme sa kojima bi sklopile ugovor.

Na osnovu dostupnih podataka iz Registra ponuđača, institucijama će biti na raspolaganju podaci na osnovu kojih mogu bolje da analiziraju stanje u sistemu javnih nabavki, radi daljih unapređenja, navodi se u saopštenju APR.

U registru je tokom 2022. godine registrovano ukupno 14.585 preduzeća. Prema istraživanju NALED-a, oko 60 odsto ponuđača nalazi se van ovog registra.

Unapređenje registra deo je projekta „Efektivne javne nabavke u službi ekonomskog rasta“, koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), a sprovodi NALED.

SVAKI ČETVRTI PONUĐAČ NE VERUJE DA SU JAVNE NABAVKE POŠTENE

„Unapređenjem Registra ponuđača, Agencija za privredne registre će od 1. januara omogućiti elektronsku registraciju i izdavanje rešenja, izvoda i potvrda za ponuđače, kao i jednostavniji pristup registrovanim podacima, koji privredi treba da olakšaju ovaj postupak. Siguran sam da će uvedene novine u postupku registracije i vođenju Registra ponuđača, uz postojanje ePortala za javne nabavke, obezbediti viši nivo pravne sigurnosti i transparentnosti“, rekao je Milan Lučić, direktor APR-a.

Prema istraživanju koje je danas predstavio NALED, više od polovine građana pozitivno ocenjuje novi sistem javnih nabavki.

Broj onih koji su upoznati sa činjenicom da su se nabavke preselile u digitalno okruženje je više nego dupliran u odnosu na 2021. i čak 64 odsto građana smatra da je novo rešenje unapredilo efikasnost i transparentnost, dok je u 2021. isto smatralo 47 odsto stanovništva.

Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije „Transparentnost Srbija“ , u osvrtu na predstavljene rezultate, istakao je da je u narednom periodu prioritet da se smanji nepoverenje ponuđača i steknu uslovi da veći broj firmi ospori one nabavke za koje se sumnja da su nameštene.

Kako prepoznati nameštene javne nabavke, novo uputstvo nakon 11 godina

U saopštenju APR, navodi se da je predstavljena mobilna aplikacija ePortala za javne nabavke, koja je dostupna na Gugl prodavnici, a putem notifikacija pomaže ponuđačima da brže reaguju i ne propuste rokove kada postavljaju pitanja, podnose ponude.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.