Vesti iz zemlje

29.06.2016. 15:40

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

APR: Privreda Srbije u 2015. godini ostvarila dobitak od 144 milijarde dinara

Privreda Srbije je u 2015. prekinula seriju neprofitnog poslovanja i završila godinu sa neto dobitkom od 144 milijarde dinara, izjavila je danas Ružica Stamenković, registrator u registru finansijskih izveštaja Agencije za privredne registre (APR). Ona je rekla da je  broj zaposlenih iste godine povećan za 21.360 čime je zaustavljen trend njihovog šestogodišnjeg smanjenja na nivou privrednih društava u Srbiji.

Ovi rezultati zasnovani su na analizi 92.842 privrednih društva. Dosada 30.000 njih nije predalo finansijske izveštaje, što je uobičajen broj, ali njihova dobit ili gubitak nije značajna i ne bi uticala bitno na statistiku.

Opšta karakteristika domaćih ekonomskih kretanja u prošloj godini je postepeno popravljanje ukupnog poslovnog ambijenta, što se vidi i po osnovnim makroekonomskim pokazateljima.

„Tako je u 2015. godini ukupna privredna aktivnost blago povećana za 0,7 odsto, a još intenzivniji godišnji rast od 8,2 odsto beleži industrijska proizvodnja. Rast beleže i ukupna investiciona i kreditna aktivnost, kao i spoljnotrgovinska razmena i to pre svega izvoz koji je porastao za 7,8 odsto“, rekla je Ružica Stamenković.

Inflacija je ostala prilično niska i iznosila je tek 1,5 odsto, a depresijacijski pritisci su nešto blaži nego prošle godine, pa je tako pad dinara u odnosu na evro bio 0,6 odsto, a u odnosu na dolar 11,9 odsto.

Şa neto dobitkom je poslovalo 54.475 privrednih društava, a njihova ukupna dobit je iznosila 467 milijardi dinara. To je 14,6 odsto više nego u 2014. 

„27.521 firma je ostvarila gubitak od ukupno 323 milijarde dinara, dok 10.846 preduzeća nije ostvarilo rezultate“, rekla je ona. 

Blago oživljavanje privredne aktivnosti imalo je uticaj i na poslovanje privrednih društava. Analiza njihovih rezultata poslovanja i finansijskih resursa pokazuje da ona, na ukupnom nivou, u 2015. godini beleže profitabilno poslovanje, ali i da problemi visoke zaduženosti i nelikvidnosti, kao i velikih kumuliranih gubitaka nisu prevaziđeni iako su značajni pomaci načinjeni.

„Optimistični ekonomski izgledi u zemlji odrazili su se na ukupnu poslovnu aktivnost privrednih društava i rast zaposlenosti. U 2015. godini obim ostvarene poslovne aktivnosti je uvećan 3,3 odsto, pa ukupni prihodi na nivou privrede iznose 9.165.583 miliona dinara, dok su ukupni rashodi od 8.963.936 miliona dinara skoro zadržani na prošlogodišnjem nivou“, rekla je Stamenkovićeva.

Posebno je značajno što je šestogodišnji trend opadanja broja zaposlenih završen, pa su 92.842 privredna društva zapošljavala 992.531 radnika.

Poslovanje srpske privrede sa pozitivnim rezultatom iz poslovnih aktivnosti od 404.118 miliona dinara nastavljeno je i tokom 2015. godine, s tim što ovaj rezultat beleži još intenzivniji godišnji rast od 9,0 odsto.

Nešto umerenije oscilacije vrednosti domaće valute nego prethodne godine, i pored visoke zaduženosti, uslovile su oštar pad finansijskih rashoda za 33,0 odsto, pa je gubitak iz finansiranja od 104.955 miliona dinara, kao jedan od gorućih problema u proteklom periodu smanjen za više od tri petine u poređenju sa prošlogodišnjim. Negativan rezultat ostvaren tokom usklađivanja vrednosti imovine, otpisa potraživanja i ostalih aktivnosti – 93.369 miliona dinara je skoro prepolovljen.

Deo preduzeća, ne računajući javna, kao ni ona u privatizaciji ili stečaju, odnosno firme koje posluju po tržišnim pravilima, ostvarili su dobit od 198 milijardi dinara.

Javna preduzeća su u 2015. ostvarila neto dobit od osam milijardi dinara, dok su u 2014. imala gubitak od 44 milijarde dinara.

Od ukupno 485 javnih preduzeća, njih 350 je prošlu godinu završilo sa dobitkom, a smanjili su i broj zaposlenih za 739 radnika.

„Generalno, podaci pokazuju, da je u javnim preduzećima pokrenut proces štednje. Štednja je evidentna, to je jedno, a drugo, povećani su iznosi naplate potraživanja iz prethodnih perioda, koji se iskazuju kao prihodi i utiču na rezultate“, rekla je Stamenković.

Glavni generatori gubitaka su preduzeća u privatizaciji koja su u 2015. imala gubitak od 24 milijarde dinara, a koji je značajno smanjen za 66 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno broj privrednih društava u privatizaciji je smanjen sa 240 u 2014. na 96 u 2015. godini.

„Ta grupa u dogledno vreme treba da nestane“, konstatovala je Stamenković.

Preduzeća u stečaju i likvidaciji u 2015. imala su ukupan gubitak od oko 39 milijardi dinara, što je veće za četvrtinu u odnosu na 2014.

Što se tiče pojedinačnih sektora, ona je navela da su iz sfere negativnog u pozitivno prešli trgovina, prerađivačka industrija, saobraćaj i skladištenje, i oni su ostvarili dobit u 2015. od 50 milijardi, 38 milijardi i 13 milijardi dinara.

Prema njenim rečima, i pored pozitivnih pomaka, nisu izostali problemi visoke zaduženosti i nelikvidnosti, što je uticalo na topljenje kapitala. Stepen ukupne zaduženosti je blago povećan, na 1,84 naspram 1,8 od prethodne godine.

„Do donošenja novog zakona zaključno sa 2013. godinom, tužilastvu smo podnosili prijave za privredni prestup, ali su oni uzimali u obzir samo one koje imaju promet preko 500.000 dinara, jer su ostali imali malu društvenu štetnost. A takvih je bilo oko 1.500 iz godine u godinu“, objasnila je.

Ali od 2014, kad je stupio novi zakon na snagu, tužilaštvo je promenilo stav, pa je APR sada u fazi podnošenja 30.000 prijava za one koji nisu dostavili izveštaje za 2014. godinu.

„Do kraja 2016. godine mi ćemo početi i sa podnošenjem prijava za one koji nisu podneli izveštaje za 2015“, rekla je ona.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Cene koje ste naveli su pogrešne, samim tim tekst nema kredibilitet. Možda da zaposlite nekog novinara koji zna kako se istražuje tema ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.