Vesti iz zemlje

01.03.2017. 09:52

Insajder

Autor: Nova Ekonomija

Arapska firma dve godine ne plaća korišćenje 3,5 hektara vojnog poljoprivrednog zemljišta

Kompanija Al Rawafed Srbija u većinskom vlasništvu istoimene arapske firme nije uplatila državi Srbiji ni dinar za korišćenje 3,5 hiljada hektara vojnog poljoprivrednog zemljišta koje obrađuje već dve godine. To je odgovarajući na pitanje novinara Insajdera juče rekao ministar odbrane Zoran Đorđević.

Đorđević je otkrio da firma Al Rawafed za sada nije uplatila nikakvu naknadu za korišćenje državnog zemljišta. Reč je o 3,5 hiljada hektara zemlje u vlasništvu Vojne ustanove Morović u pogonu Karađorđevo.

Prema saznanjima Insajdera, pre nego što je sklopljen posao sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima od tog zemljišta je ubiran prihod od 223 evra po hektaru godišnje.

To znači da je za dve godine koliko tu zemlju obrađuje Al Rawafed, Vojna ustanova Morović ostala bez 1,5 miliona evra.

Ugovor o davanju na korišćenje zemljišta u Karđorđevu potpisan je na 30 godina. Uz obavezu plaćanja naknade za zemljište, arapski investitori su se obavezali i da će uložiti šest miliona evra u sisteme za navodnjavanje.

Pored zemljišta Vojne ustanove Morović, arapsko – srpska firma Al Rawfed, je kupila ili dobila u zakup, još oko 7.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini.

Nakon potpisivanja ugovora sa kompanijom Al Rawafed iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 2014, predstavnici države su najavljivali procvat srpskog agrara, višestruko veće prinose i milionska ulaganja u poljoprivredno zemljište.

Ugovorom je osnovano zajedničko preduzeće Al Rawafed Srbija u kom arapski partneri imaju 80 odsto vlasništva, a država Srbija 20 odsto. Kompanija je po povlašćenim uslovima, bez javne licitacije, dobila na korišćenje hiljade hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u Bačkoj.

Ugovorom je između ostalog, Al Rawafed dobio na korišćenje 3,5 hiljada hektara državnih oranica u vlasništvu Vojne ustanove Morović u pogonu Karađorđevo. Zauzvrat, ugovoreno je da Al Rawafed isplaćuje VU Morović 20 odsto od godišnjeg profita.

Iz ugovora međutim nije jasno šta se događa ukoliko profita nema.

Profit ravan nuli

Prema saznanjima Insajdera, zbog činjenice da ne postoje garancije da će biti isplaćena adekvatna nadoknada, stručne službe Ministarstva su još 2013. iznele negativan stav o ovom predlogu raspodele dobiti. Kao argument su naveli upravo to što će, u slučaju da Al Rawafed ne ostvaruje profit, naš prihod bio ravan nuli.

Uprkos ovakvom mišljenju takav model isplaćivanja naknade ugovoren je sa Al Rawafedom godinu dana kasnije.

Na pitanje, zbog čega je mišljenje stručnjaka iz Vojske ignorisano, ministar odbrane Zoran Đorđević je rekao da je Vojska tokom pregovora radila analizu „šta hoćemo i kako hoćemo“, ali da niko nije izričito naveo da je ugovor nepovoljan.

„Ja vama ne mogu da kažem pojedinosti ugovora, jer se radi o privatnoj kompaniji i poslovna je tajna kako oni posluju. Ali verujte to što smo uradili će biti, ne gore nego što je bilo državno“, rekao je ministar Đorđević i dodao da će biti još bolje ako rezultati Al Rawafeda budu bolji.

Prema javno dostupnom finansijskom izveštaju, prvu godinu poslovanja kompanija Al Rawafed Srbija je završila bez profita, s gubitkom od 200 miliona dinara i kreditnim zaduženjem od pet milijardi dinara.

Novinari Insajdera su zbog toga još pre nekoliko meseci tražili od Ministarstva odbrane podatke o tome koliko je 2015. na ime ugovorenih 20 odsto od profita, ova firma platila za korišćenje državne zemlje u Karađorđevu. Ministarstvo je odbilo da odgovori uz objašnjenje da su ti podaci poslovna tajna.

Ministarstvo je tada navelo da su do sada isplaćene akontativne uplate, na osnovu planiranog profita. Odbili su da odgovore koliki je planirani profit kao i koliko su tačno iznosile te uplate.

Na osnovu izjave ministra Đorđevića jasno je međutim da već dve godine nikakvih uplata nije bilo i da većinski privatna kompanija besplatno koristi državno zemljište.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.