Vesti iz zemlje

25.01.2016. 10:23

Dnevnik

Autor: Nova Ekonomija

Arsić: Suzbiti legalno izbegavanje akciza na gorivo

Prihod koji se u državnu kasu slije od akciza jedan je od ključnih jer ta vrsta poreza čini gotovo četvrtinu ukupnih.

Po podacima Ministarstva finansija, lane se po osnovu naplate akciza u budžet slilo 235,8 milijardi dinara, a ukupan prihod za 2015. godinu bio je 947,8 milijardi.

Najizdašniji je bio akcizni prihod od naftnih derivata – 127,4 milijardi dinara. Zato se i ne kaže uzalud da samo „Naftna industrija Srbije” puni srpsku državnu kasu s deset odsto, dok ostalo dodaju drugi prometnici i pumpadžije.

Duvanske prerađevine takođe su važan deo novca koji se slije u budžet, a lane je od akciza po tom osnovu prihodovano 90,3 milijardi dinara. 

Za ovu godinu planovi su još ambiciozniji, ali je pitanje da li će se i ostvariti. Akcize na naftne derivate su od 1. januara povećane i zavisiće od kretanja cena nafte na svetskom tržištu, ali i od uspešne borbe protiv sive ekonomije. I dok na cene sirove nafte Srbija ne može uticati, zato može – ili bar može pokušati – da utiče na smanjenje sive ekonomije. 

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov podseća na to da se suzbijanjem sive ekonomije puni državna kasa i istovremeno utiče na privredni rast. Ne treba ni govoriti koliko nam je to drugo potrebno. 

„Kod nas je dosta razvijen šverc naftnih derivata na Dunavu, a njegovo suzbijanje pre je posao za policiju nego za poreznike”, kaže ekonomski stručnjak Milojko Arsić. 

„Međutim, treba da radimo na suzbijanju legalnog izbegavanja akciza. Visina akciza, pa samim tim i cena naftnih derivata, u regionu je različita. Zato sve više vozača, od putničkih vozila pa do autobusa i teretnih vozila, odlazi da kupi gorivo tamo gde je povoljnije. Drugi pak koriste priliku da kupe gorivo gde god mogu i u Srbiju se vraćaju punog rezervoara i pri tome ne čine nikakav prekršaj, odnosno o isplativosti tog naftnog turizma govore cene”, kaže on. 

U Srbiji litar bezolovnog BMB 95 benzina, kada se preračuna u evre, košta 1,04 evro, a isto gorivo u Mađarskoj se plaća 0,98 evra. U Makedoniji je cena ista, a u Bosni i Hercegovini je litar tog goriva svega 0,62 evra. Slična je situacija i s dizel-gorivom jer u Srbiji litar košta 1,05 evro, u Mađarskoj 0,97, u Makedoniji 0,68, a najjeftiniji je u Bosni i Hercegovini – 0,57 evra. 

„Da bi suzbile taj način prodaje, sve zemlje regiona trebalo bi da usaglase akciznu politiku . Već tim potezom bi se dosta učinilo”, kaže Arsić. 

Što se tiče duvanskih prerađevina, u Srbiji je najrasprostranjeniji bio šverc rezanog duvana te je suzbijanje te pojave u toj oblasti i najbitnije da bi državna kasa bila punija. Ipak, Arsić podseća na to da prilikom povećanja akciza treba biti oprezan. Naime, Rumunija je pre nekoliko godina drastično podigla cene cigareta zbog poreza. Tada su se kupci preusmerili na Srbiju, a komšije su brzo uvidele grešku i smanjile zahvatanja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Namestenici u mup-u imaju najmanje plate koje nisu povecane vec 2 godine ima kolega koji rade slozenije poslove od nekih koji sede po ceo dan i nista ne rade a koji su svrstani u kategoriju namestenika.Kako je moguce da magacioner u restoranu ima zvanje pol.sluzbenika…sramotno je to..zna se ko nosi uniformu i samo oni bi trebalo da nose to zvanje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.