Atinska berza postala suvlasnik Beogradske berze

Wikimedia

Atinska berza dobila je saglasnost Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije za sticanje 10,24 odsto ukupnog broja akcija Beogradske berze.

"Istovremeno, Beogradska berza je donela odluku o unapređenju svoje trgovačke platforme i migraciji trgovačkih aktivnosti na trgovačku platformu Atinske berze, unapređujući na taj način likvidnost i raspon usluga zajedničke trgovačke platforme", piše u saopštenju Beogradske berze. 

Kako se navodi, u narednoj fazi, Beogradska i Atinska berze će blisko sarađivati sa Ministarstvom finansija Srbije u pravcu daljeg strategijskog razvoja srpskog tržišta kapitala, kroz uvođenje novih proizvoda i usluga koji će obezbeđivati podršku protoku kapitala od investitora, domaćih i međunarodnih, ka izdavaocima listiranim na Beogradskoj berzi. 

U saopštenju se navodi da se ova saradnja bazira na dva principa: zajedničkom ubeđenju da bi respektivna tržišta trebalo da imaju ključnu ulogu u obezbeđivanju održivog ekonomskog rasta lokalnih ekonomija, i zajedničkoj viziji da samo udruženim snagama regionalna tržišta mogu efikasno rešavati rastuće probleme i bolje servisirati potrebe izdavalaca koji dolaze iz EU i iz međunarodnog okruženja. 

"Svi učesnici na tržištu će imati mogućnost ostvarivanja koristi od proširivanja i produbljivanja oba tržišta kapitala i unakrsnog trgovanja", piše u saopštenju.

Direktor Atinske berze Socrates Lazaridis poručio je da BELEX zajedno sa Kiparskom berzom i Atinskom berzom na zajedničkoj trgovačkoj platformi, predstavlja novi korak ka dugoročnom cilju održivog poslovanja putem unapređenja zajedničke likvidnosti i širenja naše regionalne mreže.  

"ATHEX kao organizator tržišta i  javno društvo raspolaže neophodnim iskustvom kako bi pružio podršku Beogradskoj berzi u naporima da razvije svoje tržište kapitala kroz ovo strateško partnerstvo", rekao je Lazaridis. 

Direktor Beogradske berze Siniša Krneta očekuje da će im ovo strateško i tehnološko partnerstvo pomoći u unaprđenju tržišne infrastrukture tržišta, otklanjanju investicionih uskih grla, ubrzanju formiranja kapitala i generisanju brojnih novih investicionih prilika. 

Beogradska berza se polako gasi

 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.