Vesti iz zemlje

14.03.2019. 12:02

Nova ekonomija

Autor: Tatjana Matić, državna sekretarka

Auf Wiedersehen!

Nema precizne evidencije o broju medicinskih radnika koji svaki dan napuštaju Srbiju u potrazi za boljim radnim usovima, ali pretpostavlja se da je to oko 800 lekara godišnje i 1.600 medicinskih sestara.

„Naša država kupuje socijalni mir time što zapošljava i čuva radna mesta administrativnih radnika u zdravstvu, a pacijente uskoro neće imati ko da leči. Svake godine iz naše zemlje odlazi 800 lekara i duplo više medicinskih sestara. Ako se ne odstrani taj ’tumor’ u vidu viška nemedicinskih radnika, zdravstvo se neće oporaviti“, smatra dr Rade Panić, anesteziolog u opštoj bolnici „Studenica” u Kraljevu.
PROČITAJTE JOŠ:

Naš sagovornik ističe da u ovom  momentu zdravstvu nedostaje oko 3.500 lekara i preko 8.000 sestara. Ako bi se u nekoj imaginarnoj situaciji zaposlili svi lekari sa biroa – 2.500 njih, zadovoljili bismo standard iz 2006. godine. 

Nažalost, tačan broj lekara koji odlaze iz naše zemlje izmiče svim statistikama. 

Od Lekarske komore Srbije 800 lekara godišnje zatraži sertifikat dobre prakse, koji je potreban da bi se zaposlili u određenim zemljama. 

Međutim, neke države uopšte ne insistiraju na tim sertifikatima. Pretpostavlja se da oko 400 lekara godišnje odlazi u okolne zemlje poput Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore da bi radili vikendom, oko 200 njih odlazi u inostranstvo na usavršavanje i studijske programe, a isto toliko „belih mantila” otputuje zbog dobrih ponuda za posao u Katar, Saudijsku Arabiju, Norvešku ili Nemačku. 

„Analiza Instituta za javno zdravlje ’Dr Milan Jovanović Batut’ pokazala je da specijalnim bolnicama za psihijatrijske bolesti nedostaje čak 58 doktora medicine, 106 medicinskih sestara i tehničara, 349 tehničkih i pomoćnih radnika i četiri farmaceuta. Svega 762 psihijatra rade u psihijatrijskim ustanovama, ističe dr Jadranka Vranješ Bosnić, potpredsednica SLFS za sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu.

Radica Ilić, predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije, naglašava da se više od 150 zdravstvenih ustanova u Srbiji suočava sa deficitom medicinskih radnika i navodi primer jedne beogradske klinike u kojoj čak 24 sestre čekaju da „srede” papirologiju i napuste zemlju. 

„Ja razumem razloge koji motivišu medicinske sestre da odlaze u inostranstvo – osim plata koje su zaista male, isti tretman imaju sestre koje rade na šalteru i one koje su na intenzivnoj nezi. Ako se ima na umu da medicinska sestra koja radi na neurohirurgiji i brine o 25 nepokretnih bolesnika u komi ima platu 35.000 dinara, jasno je zbog čega one masovno odlaze iz struke ili svoje znanje i iskustvo naplaćuju u inostranoj valuti, kaže Radica Ilić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.