Srbija

02.06.2017. 06:55

Priredio: Saša Bojić, DW

Autor: Nova Ekonomija

Austrijski ‘Prese’: Dok su sveže ofarbane klupe blistale, Vučič pevao slavopojku o svojim delima

Srbija

02.06.2017. 06:55

Štampa na nemačkom jeziku se, između ostalog, osvrnula i na inauguraciju Aleksandra Vučića na funkciju novog predsednika Srbije koja je nekima izgledala kao krunisanje, prenosi DW.

Bio je to povod i za neke kritičke opaske.

„More srpskih zastava je pozdravilo novog srpskog oca nacije“, piše austrijski dnevnik Prese i navodi:

„Mašući zastavama i aplaudirajući, hiljade njegovih sledbenika koje su pred srpski parlament dopremljene iz čitave zemlje, pozdravljale su novopečenog predsednika Aleksandra Vučića. Klupe u Pionirskom parku preko puta Skupštine, sveže ofarbane za ovu priliku, blistale su na podnevnom suncu dok je dosadašnji premijer pevao slavopojku svojim delima i planovima. Da će za Srbiju i budućnost njenih građana dati sve , a da za to ne očekuje ništa – ‘samo će istorija suditi o mojim delima'“.

„Bilo pred dostojanstvenicima ili pred plaćenicima ispred parlamenta, aplauz slušalaca je najmoćnijem čoveku Srbije posle njegovog 45-minutnog govora bio zagarantovan“, pi[e ovaj list. 

Vučićevim kritičarima – kojima je odobreno da demonstriraju tek uveče, nije ni dopušteno da priđu ogradama koje su postavljene kao blokade pred parlamentom. 

U koškanja između pristalica i protivnika u jednom podzemnom prolazu upao je i opozicioni političar i bivši premijer Zoran Živković.

„Svoju inauguraciju Vučić, svršeni pravnik, inscenirao je kao krunisanje“, kaže novinar Dejan Anastasijević. 

U tome što je predsednik koji je izabran u aprilu sa 55 odsto glasova zakletvu položio ne samo na Ustav, već i na kopiju Miroslavljevog jevanđelja srednjovekovne dinastije Nemanjića, on vidi znak da (Vučić) vidi sebe kao epigona nekadašnje vladajuće klase: a to nije dobro“.

Neispunjena obećanja

Nemački radio Dojčlandfunk na svom internet-portalu je objavio članak o srpskom Istinomeru, internet-platformi koja proverava iskaze srpskih političara (…) Tamo Aleksandar Vučić nije baš najbolje prošao. 

„Većina političara u Srbiji se više ni ne trudi da zataška svoje laži“, smatra Aleksandar Gavrilović, i dodaje da tu ni predsednik Aleksandar Vučić nije izuzetak: 

„Više od 70 odsto njegovih predizbornih obećanja nisu ispunjena“.

Vučićev kritičar Gavrilović je politički direktor srpske nevladine organizacije CRTA. Ona kontroliše istinitost iskaza, a izmislila je i Vučićomer. Duhovita platforma klipovima i muzikom secira obećanja koja je Vučić od 2012. dao narodu. Kao vicepremijer ili premijer. 

Primer: Otvorio sam 55 fabrika a nisam zatvorio ni jednu jedinu, kaže samouverena Vučićeva figura. 

Analiza je pokazala da je u pomenutom  periodu potpisan 41 ugovor sa investitorima. A samo polovina od toga je registrovana kao nova fabrika. Vučićomer smatra: zbog preteranih navoda o novim fabrikama, identifikujemo ovaj iskaz kao neistinu.

„Osim takvih stvari, novi predsednik Vučić je poslednjih godina briljantno ovladao metodom primoravanja osiromašenih građana da se povinuju partijskoj državi od koje postaju zavisni“, kaže Gavrilović. 

„On ne oseća pritisak, jer njegov tim za utvrđivanje istinitosti finansiraju strani sponzori“, piše između ostalog u tekstu u kojem se, pozivajući se na Istinomer, navodi da je Vučić od 143 obećanja ispunio 27, a nije ispunio 89.

Normalizacija odnosa sa Kosovom

A švajcarski dnevnik Lucerner cajtung povodom Vučićeve inauguracije najviše zanima pitanje Kosova: 

„Srbija mora da se oslobodi mitskog gledanja na Kosovo“, rekao je novi predsednik u svom govoru povodom inauguracije.

Mnogi Srbi na Kosovo gledaju kao na istorijsko i versko jezgro Srbije. Legende sežu do vremena Kosovske bitke 1389. Na inicijativu Evropske unije je 2011. počeo proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova. Vučić je ponovio svoj stav da se Srbija nalazi na evropskom putu. Novi srpski predsednik je pred izbore najavio da hoće da povede Srbiju u Evropsku uniju

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.