Vesti iz zemlje

22.04.2016. 12:27

N1

Autor: Nova Ekonomija

Ban: Deca obolela od raka leče se lekovima starim 20 godina

U Srbiji od raka premine jedan ili dva razreda više u odnosu na Evropu, kaže Irina Ban, predsednica Udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti „Zvončica“. Već 20 godina u svetu nema novih lekova za decu, ne postoji finansijski interes farmaceutskih kompanija za to, dodaje.

„Farmaceutske kompanije nemaju finansijski interes da ulažu u nove lekove za decu. Već 20 godina nema novih lekova za decu. Deca se leče lekovima za odrasle, samo u manjim dozama, što nije dobro. Od 100 odsto obolelih od malignih bolesti, manje od jedan odsto su deca. I ta činjenica lančano dovodi do jedne nezainteresovanosti“, kaže Ban.

U našoj zemlji, kako navodi, deca obolela od raka su u vrhu medijske pažnje samo kad su neke afere.

„Naravno da nemamo sve lekove koji se koriste u svetu. Nismo baš uvek najgori i na repu svega, ali je činjenica da kod nas sve ide jako sporo. To ne bi bilo problem da se ne radi o životima dece“, dodaje.

Studija Eurocare 5 pokazala je da je stopa smrtnosti dece u Srbiji veća za 10 do 20 odsto nego u EU. 

„To znači da u Srbiji premine jedan ili dva školska razreda više u odnosu na Evropu. Naš cilj, nas roditelja i zdravstvenih radnika, jeste da se poboljšaju uslovi lečenja od izlečivih oblika raka. Jer i jedan izgubljen dečji život je mnogo,“ kaže Irina i dodaje da ne bi bila u koži lekarima u Srbiji, jer su oni najviše upoznati sa tim koliko su im ograničeni resursi i lekovi. A naši pedijatri i hematolozi nadljudske napore vrše da se nabave neki lekovi.

Ona navodi da je njen sin uspešno izlečen, bez ikakvih posledica, od leukemije pre 22 godine i dodaje da je neophodno da svaka pedijatrijska bolnica ima lokalno udruženje koje će pomagati roditeljima.

„Potrebno je najpre da pružimo podršku mi koji znamo šta je to, a onda i da edukujemo ljude oko nas“, istakla je ona.

Lečenje dece obolele od raka ne može da se poredi s lečenjem kod odraslih, rak je u ogromnom procentu izlečiva bolest i nije zarazna bolest, navodi Irina Ban.

Rak kod dece u svetu izlečiv je u 80 odsto slučajeva, u Srbiji ta stopa iznosi do 70 odsto.

Evropski standardi lečenja i nege – to je tema trodnevne konferencije koju organizuje Srpska mreža za borbu protiv dečjeg raka. Cilj tog udruženja je donošenje Nacionalne strategije za karcinom kod dece, uvođenje podataka u Nacionalni registar za rak i partnerski odnos udruženja sa svim relevantnim institucijama i pojedincima.

Irina Ban kaže da organizuju konferenciju u Beogradu kako bi privukli što više strana iz Srbije i regiona.

„Svi imamo isti cilj – da se dete ili mlado stvorenje izleči. Srbija jeste u Evropi, ali je van Evrope i naša deca nemaju jednake šanse za lečenje kao deca Evrope“, navodi ona.

Govoreći o procesu lečenja, navela je da je jako bitno da svako ko učestvuje u tome zna svoje mesto. Zato treba mnogo učiti, slušati i shvatiti da ni novac ne rešava uvek sve, i da on ne vredi ništa ako zdravstvene institucije, ministarstva, udruženja ne komuniciranju među sobom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.