Vesti iz zemlje

19.04.2019. 14:36

Večernje novosti

Autor: Nikolas Maduro, predsednik Venecuele

Banka sperme uskoro u Srbiji

Banka reproduktivnih ćelija, iz kojih će uskoro moći da se pozajmljuju i doniraju jajne ćelije i spermatozoidi, uskoro će biti formirane i kod nas, pišu Večernje novosti.

Ovo će važiti i kada su u pitanju inostrane banke, a uvoz i izvoz neće važiti za embrione. Dakle, biće omogućen uvoz i izvoz reproduktivnih ćelija, kako bi se zadovoljile potrebe za biološkim materijalom i kod onih parova koji ne mogu da dobiju odgovaraću ćeliju iz domaće banke.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, potpisao je devet  pravilnika koji za osam dana stupaju na snagu, a donori će moći da budu samo ona lica koja prođu stroge kriterijume i uslove, što vaši i za potencijalne korisnike reproduktivnog materijala.

Banka reproduktivnih ćelija biće oformljena u okviru Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS u Višeradskoj.

Kako navodi sagovornica Novosti, doktor Vesna Rakonjac, v.d. direktora Uprave za biomedicinu, banka je fazi formiranja, ali ne treba očekivati da će „već sutra moći da se doniraju ili pozajme reproduktivne ćelije donora“.

Kako Rakonjac objašnjava, jedan od sledećih koraka jeste promocija donorstva reproduktivnih ćelija, te da se mora rešiti i pitanje ko će i u kojoj meri „pokrivati“ troškove analiza koji će donori obavljati.

Kako navode Novosti, Banka će pre izbora i čuvanja ćelija uraditi sve neophodne laboratorijske testove kako potencijalnih davalaca, koji za to neće dobijati naknadu, tako i oba partnera od čijih ćelija se stvara embrion.

Budući donatori moći će da budu muškarci stari do maksimalno 40 godina i ženske osobe koje imaju između 21 i 34 godine.

Donor neće imati ni prava ni obaveze prema detetu koje se rodi od upotrebe njegovog reproduktivnog materijala, a majka će zakonski biti ona koja je dete i rodila, a ne ona čija je jajna ćelija.

Otac će zakonski biti njen muž i vanbračni partner i u slučajevima kada su korišćeni spermatozoidi donora. Čak i kad dete napuni 15 godina, moći će da pristupi medicinskim podacima, ali ime donora ostaje i dalje anonimno.

Donator će morati da bude potpuno zdrav, te ne sme biti korisnik narkotika, alkohola, cigareta, niti da ima analne seksualne odnose. Takođe, on neće smeti da se tetovira barem 12 meseci pre doniranja, niti da stavlja pirsing u tom vremenskom razdoblju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.