Srbija

28.11.2018. 13:20

FoNet

Autor: Izveštaj Narodne banke Srbije

Bankarski sektor u prvoj polovini godine zaradio 35,3 milijarde dinara

Izveštaj Narodne banke Srbije

Srbija

28.11.2018. 13:20

Za prvih šest meseci ove godine bankarski sektor ostvario je neto dobitak pre oporezivanja u iznosu od 35,3 milijarde dinara, što je za 3,4 odsto više nego u istom periodu 2017. godine, pokazao je najnoviji „Izveštaj o bankarskom sektoru u Srbiji“ Narodne banke Srbije.
Prema izveštaju, dobitak od 36,1 milijardu dinara ostvarile su 24 banke, dok četiri banke, čije tržišno učešće zajedno ne prelazi jedan procenat, imaju negativan finansijski rezultat sa gubitkom od 0,8 milijardi dinara, navodi portal „Kamatica“.
Pet najvećih banaka, prema kriterijumu bilansne aktive, su Banka Inteza, Uni Kredit banka, Komercijalna banka, Sosiete ženeral banka i Rajfajzen banka.
Kako „Kamatica“ saznaje, dobitak po osnovu kamata na kraju drugog tromesečja ove godine iznosi 62,3 milijarde dinara, što je za 2,1 odsto više nego prošle godine.
Prihodi od naknada i provizija u istom tromesečju porasli su za 4,2 odsto, odnosno 0,8 milijardi dinara, u odnosu na isti period 2017. godine, a najviše novca na osnovu tih prihoda banke su zaradile na poslovima platnog prometa, platnih kartica i depozita.
U Narodnoj banci Srbije ističu da su građani najviše uzimali dinarske gotovinske kredite, kao i stambene kredite najčešće indeksirane u evrima, dok su privrednici najviše uzimali kredite za likvidnost i za obrtna sredstva.
Ukupni udeo problematičnih kredita u bankarskom sektoru u drugom tromesečju ove godine smanjen je za 24,9 milijardi dinara i na kraju juna iznosio je 168 milijardi dinara.
Prema „Kamatici“, najviše problematičnih kredita kod građana ima kod korišćenja minusa na tekućim računima, zatim kod stambenih kredita i kod kreditnih kartica.
U drugom tromesečju porastao je broj zaposlenih u bankarskom sektoru. U odnosu na kraj marta ove godine, tri meseca kasnije u bankama je bilo 43 zaposlenih više.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.