Vesti iz zemlje

07.11.2013. 09:23

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Banke vraćaju građanima novac od nezakonito uvećanih kamata

Rate na kredite koje su nezakonito uvećane umanjilo je 19 od ukupno 31 koliko ih posluje u Srbiji. 
Od 31 banke, koja je pre stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga povećavala rate zbog promenljive kamatne stope, njih 19 je pristalo da umanji glavnicu kredita, ističu u Narodnoj banci Srbije.
Kod banaka sa manjim brojem ovakvih zajmova umanjenje je bilo jednokratno, dok su se banke sa značajnijim iznosom ovih kredita opredelile za to da u ratama smanjuju obaveze klijenata.
Ostalih 12 banaka, ističu u NBS, izjasnilo se da ovakve kredite nisu ni odobravale, pa smatraju da se preporuka za umanjenje rata na njih i ne odnosi. 
„Sosijete ženeral banka preuzela je 9. avgusta kreditni portfelj KBC koji podrazumeva i kredite indeksirane u švajcarskim francima. U skladu sa tim, a po osnovu prve preporuke NBS, klijenti koji su zainteresovani za korišćenje olakšica koje podrazumeva ta preporuka, imaju mogućnost do kraja godine da se obrate banci i potpišu aneks ugovora“, kaže Miroslav Rebić, član IO Sosijete ženeral banke. 
NBS je naložila bankama i da svakog meseca dostavljaju podatke o broju korisnika ovih zajmova koji su se opredelili za grejs period od tri godine, tokom kog mogu da otplaćuju samo kamatu, dok im glavnica miruje. 
Koliko se građana odlučilo da odloži otplatu svojih rata na stambene kredite u švajcarskim francima, biće poznato u naredne dve nedelje. 
Od 1. avgusta banke su počele da obaveštavaju svoje klijente o mogućnosti da odlože vraćanje stambenih zajmova u švajcarcima. Do kraja godine građani mogu da se izjasne ili da potpišu aneks ugovora. Kako kažu bankari, zainteresovanost je zasad veoma mala. 
„Svih 17 banaka koje imaju stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima prihvatilo je preporuku NBS i u skladu sa njom najkasnije do 1. avgusta 2013. godine ponudile su korisnicima ovih kredita zaključenje aneksa ugovora o stambenom kreditu“, ističu u Narodnoj banci Srbije. 
„Klijentima je pružena mogućnost da odmah prihvate ponudu banke i zaključe aneks ugovora, ili da se o istoj izjasne do 31. decembra tekuće godine. Imajući to u vidu, još uvek je rano za donošenje bilo kakvih zaključaka o efektima primene preporuke, ali interesovanje klijenata za odlaganje otplate stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima svakako postoji“, kažu u NBS. 
Mnogi građani smatraju da odlaganjem otplate glavnice na 36 meseci ne dobijaju mnogo. Računica za stambeni kredit u „švajcarcima“ podignut pre pet godina pokazuje da bi klijent koji sada ima ratu od 400 franaka tri godine plaćao 333 franka, a nakon tog perioda morao bi da izdvaja 415 „švajcaraca“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.