Vesti iz zemlje

11.12.2020. 15:39

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

BCBP: Trećina građana Srbije smatra da je pandemija pogoršala nivo demokratije

Trećina ispitanih građana Srbije smatra da je pandemija praćena opadanjem nivoa demokratije u Srbiji, pokazuju podaci istraživanja javnog mnjenja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), koje je sprovedeno tokom oktobra 2020. godine. ...

Foto: BCBP

Trećina ispitanih građana Srbije smatra da je pandemija praćena opadanjem nivoa demokratije u Srbiji, pokazuju podaci istraživanja javnog mnjenja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), koje je sprovedeno tokom oktobra 2020. godine.

Iako čak trećina građana Srbije ne veruje, ili ima ozbiljne sumnje u postojanje pandemije COVID-19, ogromna većina građana misli da će ova zdravstvena kriza imati ozbiljne ekonomske posledice. 

Rezultati istraživanja pokazuju da je društvo podeljeno po pitanju mera koje su preduzete u odnosu na pandemiju COVID-19, kao i načina na koji nadležne institucije reaguju na ovu zdravstvenu krizu. 

Građani su iskazali najveće poverenje u zdravstveni sistem, dok je poverenje u predsednika Srbije kao i u Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovištva od zarazne bolesti COVID-19 skoro podeljeno.  

Ove podele su posledica lošeg informisanja građana o toku i posledicama pandemije i čestih kontradiktornih poruka koje upućuju Krizni štab i organi vlasti, a upravo to je jedan od najvećih problema rukovođenja pandemijom. 

Najveći broj ispitanih građana smatra da je za bolje upravljanje pandemijom neophodno bolje informisanje, strožije kažnjavanje zbog nepoštovanja mera i bolja organizacija.  

Trećina građana Srbije veruje da je pandemija uticala na kvalitet demokratije u Srbiji, a od tog broja, 29,3 odsto smatra da je došlo do erozije demokratije, približno isti procenat  smatra da su odluke nadležnih institucija ugrozile demokratiju, dok skoro četvrtina smatra da je sva vlast u rukama jednog čoveka.  

Gotovo 70 odsto građana smatra da je Kina dala najveću finansijsku i humanitarnu pomoć za vreme pandemije. 

Iako i dalje nije poznato koliki je iznos kineske pomoći, procenjuje se da je Evropska unija bila ta koja je najviše pomogla Srbiju u borbi protiv korone. 

Kina je ipak u očima građana ubedljivo na prvom mestu, što je rezultat obimne propagande koju je vlast sprovela tokom pandemije.  

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.