Vesti iz zemlje

13.06.2023. 16:25

Saopštenje

Autor: Dimitrije Gašić

Beograd dobio svoj prvi Mejkers lab: Učionica za inovacije otvorena u Prvoj gimnaziji

Mejkers lab u Prvoj beogradskoj gimnaziji, foto: Dimitrije Gašić

Prva beogradska gimnazija prva je škola u glavnom gradu koja je dobila Mejkers lab, multidisciplinarni inovativni prostor u kojima đaci zainteresovani za nauku mogu da razvijaju svoje sklonosti. Reč je o sedmoj po redu učionici u kojoj se debatuje, uči, istražuje i stvara i deli znanje, kažu iz Grupe za obrazovanje koja stoji iza ove inicijative.

Mejkers lab u Prvoj beogradskoj gimnaziji, foto: Dimitrije Gašić

Otvaranjem Mejkersa u Prvoj beogradskoj gimnaziji, više od 1.000 đaka dobilo je prostor u kom se uči, istražuje, konstruiše i deli znanje iz naučno-tehnoloških oblasti, preduzetništva, timskog rada i još mnogo toga potrebnog za zanimanja 21. veka.

Zajedno sa svojim nastavnicima, imaju mogućnost da održavaju debate, istražuju, organizuju skupove na temu nauke i tehnologije, kao i da koriste celine namenjene za digitalnu fabrikaciju i obradu različitih materijala za redovnu nastavu, dodatne programe kao i za festivale nauke širom Srbije. 

Mejkers lab u Prvoj beogradskoj gimnaziji, foto: Dimitrije Gašić

Povodom otvaranja novog Mejkers laba u Prvoj beogradskoj gimnaziji okupili su se pored predstavnika Grupe za obrazovanje i nastavnici, đaci, predstavnici školske uprave i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Prisutnima su se obratili u ime škole Aleksandar Andrejić, direktor gimnazije, Nataša Majstrović, nastavnica informatike i koordinator Mejkers laba, Vukašin Grozdić, državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija kao i predstavnici Grupe za obrazovanje – dr Marjana Brkić, v.d. direktora Centra za promociju nauke, Darko Radičanin, direktor Dostignuća mladih u Srbiji i Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije.

U okviru susreta, prisutni su imali priliku da obiđu ceo prostor Mejkersa, ali i festival nauke pod nazivom “Naučni lavirint” koji je još jedan od projekata koje Prva beogradska gimnazija ostvaruje u saradnji sa Centrom za promociju nauke.

Na festivalu đaci škole su uz pomoć svojih nastavnika fizike i hemije u kabinetu fizike demonstrirali atraktivne eksperimente iz fizike i hemije: laserski lavirint, bengalska vatra, Lisažueve figure, slonovska pasta i druge.

Nakon toga nekadašnji đak generacije Mihajlo Mirković (osvajač olimpijske medalje iz hemije koji ima i patente u oblasti hemije) održao je kratko naučno popularno predavanje.

Mejkers lab u Prvoj beogradskoj gimnaziji, foto: Dimitrije Gašić

Imamo čast da prvi Mejkers lab u Beogradu otvorimo baš u Prvoj beogradskoj gimnaziji, koja je škola sa dugom tradicijom, ali okrenuta inovativnim pedagoškim pristupima. Mejkers lab otelotvoruje posvećenost Grupe za obrazovanje da neguje kod učenika kreativnost, radoznalost, kritičko razmišljanje, kao i ljubav prema nauci i preduzetnicki duh. Sigurni smo da će on ovde dostići svoj pun potencijal ali i dobiti neke nove načine upotrebe shodno značaju i viziji škole u kojoj se nalazi,” izjavila je Marjana Brkić, v.d. direktora Centra za promociju nauke.

Centralna tema inicijative Mejkers labova je udruživanje svih delova društva za bolje obrazovanje narednih generacija, kao jednog od ključnih načina za napredak i održivost celog društva.

U tome primerom vode i kompanije koje su se pridružile i udružile kao nacionalni partneri, kako svojim znanjem, tako i proizvodima.

To su kompanije Henkel, Tarkett i Roma company koje pomažu da učenici i nastavnici rade u što kvalitetnijim uslovima. Izgradnju mreže Mejkers labova u školama širom Srbije finansijski podržava i NCR fondacija.

Spomen-škola kao rasadnik inovacija, talenata i budućih inovatora

Škola koja je zbog svojih istorijskih vrednosti i uspeha, 27. aprila 1995, godine, proglašena za SPOMEN-ŠKOLU i koja je dala 124 člana i 11 predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti, 15 ministara prosvete, neke od najistaknutijih srpskih naučnika, umetnika, političara i vojskovođa, danas ima trideset i sedam odeljenja, 1060 učenika raspoređenih na prirodno-matematički, društveno-jezički i smer odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, razvijenu kabinetsku nastavu i savremena učila. Škola ostvaruje dugogodišnju saradnju sa institucijama poput Fizičkog fakulteta, Centra za promociju nauke i Muzeja nauke i tehnike. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.