U Beogradu nedostaje kancelarijski prostor FOTO: Pexels

Cene nekretnina

Beograd i dalje najskuplji po cenama kancelarijskog prostora

U Beogradu nedostaje kancelarijski prostor FOTO: Pexels
U Beogradu nedostaje slobodan kancelarijski prostor, a po prosečnim cenama iznajmljivanja kancelarijskih kvadrata Beograd je i dalje među najskupljim gradovima u regionu, uključujući i Poljsku, ocenjeno je na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji o nekretninama "Balkans Property Forum 2018".

Aktuelne rente su previsoke. Ljudi se žale da su nekad bile niže, rekao je Andrew Pierson, izvršni direktor SBRE za JIE koja od jula ima kancelariju i u Beogradu. Kako je rekao, u Beogradu nema prostora srednjeg kvaliteta već samo premijum i prosečnog. 

"Dobre kancelarije se mogu iznajmiti za 16,17 evra po kvadratu, a loše za 13,14 evra. Nema prostora po cenama između ovih, dok u Budimpešti to imate", podvukao je Pierson.

On je istakao da upravo dostupnost kancelarijskog prostora, između ostalog, sprečava kompanije da dođu u Srbiju. Kao dobar primer naveo je Bukurešt gde je dobra ponuda prostora privukla kompanije kao što su Majkrosoft ili Gugl koji je uzeo 30.000 m2 poslovnog prostora.

Učesnici foruma su istakli i Sofiju gde se grade vrlo kvalitetne poslovne zgrade, a grad je jednostavan za život.

Klaus Graggaber, izvršni direktor u sektoru za komercijalne nekretnine Erste Group naveo je da u srpskoj prestonici nema kancelarijskih prostora koji su na prodaju, uglavnom ih grade oni koji žele dugoročno da ih zadrže. 

Ingo Nissen, predstavnik MPC Properties smatra da su promene koje se dešavaju na beogradskom tržištu relevantne. 

„Ako se uporede Beograd i Budimpešta, Beograd kasni. Brojni projekti izgradnje kancelarijskog prostora su u toku. Ovo tržište je apsorbovalo 15.000 kvadrata godišnje," kazao je Nisse.

Forum je okupio u beogradskom hotelu Hilton više od 150 stručnjaka iz oblasti trgovine nekretninama, a glavne teme su najnoviji trendovi koji utiču na njenu budućnost s fokusom na zemlje Balkana, posebno Srbiju, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara