Srbija

07.04.2023. 11:17

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Beograd okvirnim sporazumom ugovorio obezbeđenje za svoje zgrade

Foto: Pixabay

Srbija

07.04.2023. 11:17

Grad Beograd zaključio je početkom aprila okvirni sporazum za uslugu obezbeđenja objekata Gradske uprave. Okvirni sporazum je zaključen sa firmama Inex services group, Sparta Security, Inex plus, O.L.D. Gard Security, Guard Rovčanin, Royal security, T&M Group Solutions.

Javna nabavka usluge sprovedena je u takozvanom „konkurentnom postupku sa pregovaranjem“, a okvirni sporazum se zaključuje na iznos od 99,6 miliona dinara sa PDV-om, vidi se u Odluci o zaključenju okvirnog sporazuma na Portalu javnih nabavki.

Konkurenti postupak sa pregovaranjem može da se sprovede, između ostalog,  kada su u prethodno sprovedenom otvorenom ili restriktivnom postupku sve ponude bile neprihvatljive.

Zakon definiše da javni naručilac nije dužan da objavi javni poziv, „ako u taj postupak pozove da podnesu početne ponude sve i isključivo ponuđače koji su u otvorenom ili restriktivnom postupku podneli ponudu i ispunili kriterijume za kvalitativni izbor privrednog subjekta i ako početni uslovi javne nabavke nisu bitno izmenjeni“.

Na Portalu javnih nabavki se može videti da je Sekretarijat za opšte poslove prethodno, u februaru, sproveo otvoreni postupak javne nabavke za uslugu obezbeđenja objekata.

Ponudu je tada podnela ista grupa firmi, kojoj je sada u konkurentnom postupku, dodeljen okvirni sporazum.

Međutim,  njihova ponuda je u otvorenom postupku odbijena kako neprihvatljiva jer je umesto kopije važeće „polise osiguranja od profesionalne odgovornosti za delatnost privatnog obezbeđenja“ koja je zahtevana konkursnom dokumentacijom, dostavljena kopija važeće „polise osiguranja od opšte odgovornosti“.

Druga firma koja je nameravala da učestvuje na tenderu, ELS DOO,  nije u skladu sa zakonom (članom 135) podnela ponudu elektronskim sredstvima putem Portala javnih nabavki, vidi se iz odluke o obustavi tadašnjeg postupka.

Novi postupak, dodeljen sporazum

„Imajući u vidu da su u prethodno sprovedenom otvorenom postupku sve ponude bile neprihvatljive i da se početni uslovi javne nabavke nisu izmenili. Naručilac (Sekretarijat za opšte poslove Grada Beograda) je doneo odluku o sprovođenju konkurentnog postupka sa pregovaranjem“, piše u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma.

Grad je u konkurentni postupak sa pregovaranjem pozvao da podnesu ponude „sve i isključivo ponuđače“ koji su otvorenom postupku podneli ponudu i ispunili kriterijume za kvalitativni izbor privrednog subjekta, odnosno grupu koju čine Inex Services, Sparta Security, Inex plus, O.L.D. Gard Security. Guard Rovčanin, Royal Security i T&M Group Solutions.

Ta grupa je blagovremeno podnela ponudu u ukupnom iznosu od 99,5 dinara, sa PDV-om.

„Postupku pregovaranja nije prisustvovao ovlašćeni predstavnik grupe ponuđača, te se u skladu sa dokumentacijom o nabavci smatra početna ponuda, odnosno konačna cena iznosi 99,5 dinara sa PDV-om“, piše o odluci.

Dalje se navodi da se okvirni sporazum zaključuje na procenjenu vrednost od 99,6 miliona dinara sa PDV-om.

Trajanje okvirnog sporazuma je godinu dana (12 meseci), piše u obaveštenju o dodeli okvirnog sporazuma.

 

Tržište privatnog obezbeđenja u Srbiji: Najvidljiviji primer loše regulative

 

Mesto pružanja usluge su objekti grada Beograda: u ulicama Dragoslava Jovanovića 2, 27. marta broj 43-45, Kraljice Marije 1, Tiršova 1, Tiršova 3, Makenzijeva 31, Trg Nikole Pašića 6, Agostina Neta 1, Kosovska 17, Trg Republike 3, objekat Surčin (Vojvođanska 108a), Karađorđeva 71a, Kneza Mihaila 6. Okviran broj ostalih objekata je 5, pisalo je u tehničkoj specifikaciji koja je objavljena prilikom sprovođenja otvorenog postupka.

Usluga obuhvata fizičko-tehničko obezbeđenje i protivpožarno obezbeđenje.

Okvirni sporazum se, inače, zaključuje kada naručilac ne može da unapred zna tačnu količinu robe ili usluga koja će im biti potrebna, a što se kasnije precizira ugovorima.

„Okvirni sporazum je sporazum između jednog ili više naručilaca i jednog ili više ponuđača, kojim se utvrđuju uslovi i način dodele ugovora tokom perioda važenja okvirnog sporazuma, posebno u pogledu cene i gde je prikladno količine“, piše u zakonu o javnim nabavkama.

Tokom perioda važenja okvirnog sporazuma koje je Grad zaključio, predviđa se izdavanje narudžbenica u zavisnosti od stvarnih potreba (Grada Beograda), pisalo je u modelu okvirnog sporazuma koji je bio objavljen prilikom sprovođenja otvorenog postupka.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.