Vesti iz zemlje

23.04.2024. 14:24

Saopštenje

Autor: Katarina Pantelić

Beograd raspisao javne pozive: Pola milijarde za subvencije poljoprivrednicima

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Sekretarijat za poljoprivredu Grada Beograda objavio je javne pozive za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti stočarstva, voćarstva, povrtarstva i ratarstva, pčelarstva, za nabvku poljoprivrednih priključnih mašina, ali i nabavku traktora na teritoriji Beograda u 2024. godini. Ukupna vrednost svih poziva je oko 511 miliona dinara.

Sredstva koja su namenjena za oblast stočarstva, u ukupnom iznosu od 100 miliona dinara, dodeljuju se za nabavku jedne do tri kvalitetne priplodne junice, od 10 do 30 kvalitetnih priplodnih ovaca ili od 10 do 30 kvalitetnih priplodnih koza.

Sredstva se dodeljuju i za opremu za stočarstvo odnosno muzilice, mlinove i blendere/mešalice za pripremu stočne hrane, električne dozatore za koncentrovanu i kabastu stočnu hranu, ali i električne transportere za stočnu hranu.

Podsticajna sredstva se dodeljuju u maksimalnom iznosu od 80 odsto od cene prihvatljivih troškova nabavke grla stoke ili nabavke opreme za stočarstvo bez PDV-a.

Ukupno 60 miliona dinara opredeljeno je za podsticaje u oblasti voćarstva, povrtarstva i ratarstva na teritoriji Garad Beograda u 2024. godini.

Sredstva su namenjena za nabavku protivgradne mreže na površini od 0,25 hektara do jednog hektara, zatim protivgradne mreže sa sistemom za navodnjavanje „kap po kap“ na istoj površini, plastenik sa sistemom za navodnjavanje „kap po kap“, ili sistemom za orošavanjem, površine od 0,03 hektara do 0,1 hektara.

Javni poziv koji je sekretarijat objavio važi i za podsticaje za nabavku poljoprivrednih priključnih mašina na teritoriji Grada Beograda za 2024. godinu u ukupnom iznosu od 140 miliona dinara.

Ova sredstva namenjena su za nabavku jedne poljoprivredne priključne mašine, ii onda se dodeljuju u maksimalnom iznosu od 80 odsto od cene prihvatljivih troškova nabavke mašine, ali maksimalan iznos sredstava ne sme biti veći od 500.000 dinara po jednom korisniku.

Četvrti javni poziv koji je Grad Beograd objavio odnosi se na dodelu podsticaja za nabavku pčelarske opreme u ukupnom iznosu od 40 miliona dinara.

Sredstva se dodeljuju za nabavku nove pčelarske opreme koja podrazumeva: do 20 košnica, do 60 kilograma satnih osnove, do dve sms vage, jedna rulna presa za satne osnove, jedna sušara za polen, mlin za šećer, mešalica za izradu pogača za prihranu pčela, centrifuga, jedna kada za otklanjanje saća, otklapač saća, topionik za vosak, punilica za med, dekristalizator meda, duplikator za med sa ili bez mešača, prohromska (inoks) ambalaža za skladištenje pčelinjih proizvoda i automatski sto za pakovanje pčelinjih proizvoda.

Maksimalan iznos podsticajnih sredstava ne može biti veći od 120.000 dinara po korisniku.

Peti javni poziv koji je rapsisao Grad Beograd namenjen je za podsticaje za nabavku traktora na teritoriji Beograda za 2024. godinu u ukupnom iznosu od 171 milion dinara.

Iznos koji se dodeljuje pojedincu ne sme da pređe milion dinara.

Još jedna fabrika za auto-delove dobija višemilionske subvencije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.