Vesti iz zemlje

11.07.2023. 09:45

Autor: Katarina Baletić

Beograd raspisao tender za besplatne udžbenike, a novca za njih još nema

udzbenici Foto: Nova ekonomija

Beogradski sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu raspisao je tender za kupovinu udžbenika namenjenih polaznicima osnovnih i srednjih škola za predstojeću školsku 2023/2024. godinu. Učenici bi udžbenike od septembra trebalo da dobiju besplatno, ali se još uvek ne zna koliko će to koštati gradsku kasu.

Na Portalu javnih nabavki nije objavljena procenjena vrednost tendera, a ni u poslednjem rebalansu budžeta nije navedeno koliko će novca biti izdvojeno za tu udžbenike, koji bi po prvi put u poslednjih deset godina trebalo da budu besplatni za sve učenike u Beogradu.

Javna nabavka je raspisana kao pregovarčki postupak bez objavljvanja javnog poziva, a obaveštenje o sprovođenju ovog postupka je objavljeno 5. jula.

Rok koji izdavači imaju da podnesu svoje ponude je 12. jul.

Tender je podeljen u 21 partiju, tako što se svaka partija odnosi na nabavku udžbenika od drugog izvođača.

U pitanju su izdavači: Akronolo, Klett, BIGZ školstvo, Vulkan izdavaštvo, Gerundijum, Data status, Eduka, JP Zavod za udžbenike, Kreativni centar, Novi logos, The English Book, Freska, Krug, Matematiskop, Saznanje, Educational centre, Nova škola, Školski servis Gajić, ArhiKnjiga, New Age Publishing i M&G Dakta.

Pre toga, 20. juna, Skupština grada Beograda usvojila je rebalans budžeta kojim su uključeni neki od novih troškova koje je najavio gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Među najavljenim „privilegijama“ su i nabavke prečišćivača vazduha za vrtiće.

Međutim, u izmenama budžeta ne nalazi se stavka koja se odnosi i na nabavku udžbenika.

Kako za Novu ekonomiju kaže gradski odbornik Dobrica Veselinović, gradonačelnik je na sednici naznačio da će u septembru biti još jedan rebalans budžeta kojim će se predvideti i troškovi za nabavku udžbenika, kao pokrivanje troškova vrtića, koji bi od jeseni u glavnom gradu takođe trebalo da budu besplatni za svu decu.

Beograd do objavljivanja teksta nije odgovorio na pitanja Nove ekonomije koliko je novca obezbeđeno za kupovinu udžbenika, niti kako će gradska uprava formirati cene koje će tražiti od izdavača.

Odgovor na ovo pitanje je naročito važan zbog toga što je Ministarstvo prosvete pre manje od mesec dana odbilo ponude 12 izdavača jer su im cene bile previsoke.

Ministarstvo prosvete svake godine kupuje udžbenike za decu u celoj državi koja imaju pravo na besplatne udžbenike, odnosno za decu koja su materijalno ugroženih porodica, pohađaju nastavu po individualnom plani ili imaju potrebu za prilagođavanje, kao i svako treće i naredno dete u porodici.

Ove godine, Ministarstvo prosvete je prihvatilo tek šest od ukupno 18 podnetih ponuda jer su procenjene vrednosti ministarstva bile niže od cena koje su izdavači hteli da ponude.

Problem skupih udžbenika

Podsećamo, koje udžbenike će učenici koristiti odlučuju Nastavnička veća u školama, kako to zakon predviđa. To znači da će i grad upravo tako morati da nabavlja udžbenika, prema onome što su škole odlučile.

Problem skupih udžbenika već nekoliko godina je goruća tema među roditeljima, a naročito jer u njihovom izboru najčešće ne mogu da učestvuju, pa neretko dobiju uputstvo da kupe najskuplje udžbenike.

Roditelji za komplet udžbenika za prvi razred treba da odvoje oko 10.000 dinara, a za peti razred oko 15.000 dinara.

Svi udžbenici koji se koriste u školama moraju da budu upisani u katalog Ministarstva prosvete. Advokat Tanja Božinović kaže da su svi udžbenici koji se nalaze u katalogu već prošli proveru kvaliteta pa da su samim tim svi podjednako dobri.

Ona dodaje dodaje da Nastavnička veća moraju prilikom izbora udbžbenika da pročitaju sve udžbenike koje je ministarstvo odobrilo, odnosno sve udžbenike koji se nalaze u katalogu.

Međutim, Nastavnička veća to ne čine već po biraju po automatizmu „i uglavnom po preporuci direktora ili ličnoj sklonosti“, kaže Božinović.

„Ovaj izbor objašnjavaju rečenicom da su izabrani udžbenici ‘u najboljem interesu za decu’. Kada biste ih pitali da objasne taj interes, ne bi znali. Smatram da su dužni da objasne zašto je izabrani udžbenik sadržajno bolji u odnosu na druge“, kaže Božinović.

Cene udžbenika: Šta je ministarstvu skupo – roditelji moraju da plate

Ispravka 11.7.2023. godine: U drugom pasusu dodate reči „u poslednjih deset godina“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.