Srbija

28.06.2023. 13:50

Autor: Katarina Baletić

Cene udžbenika: Šta je ministarstvu skupo – roditelji moraju da plate

Udzbenici Nova ekonomija

Srbija

28.06.2023. 13:50

Ministarstvo prosvete još uvek nije ugovorilo kupovinu udžbenika za učenike koji imaju pravo da ih dobiju besplatno, jer su cene koje je ponudila većina izdavača za državu bile previsoke. Iako su državi udžbenici preskupi, njihove ponuđene cene se uglavnom ne razlikuju od maloprodajnih, koju će roditelji dece bez prava na besplatne školske materijale morati da plate pre početka septembra.

Ministarstvo prosvete je u okviru tendera za nabavku udžbenika za učenike koji imaju pravo da ih dobiju besplatno prihvatilo ponude samo šest izdavača, dok je 12 preostalih odbilo.

Na sprovedenom tenderu prihvaćene su ponude Vulkana, Zavoda za udžbenike, Kruga, Matematiskopa, Gerundijuma i Saznanja.

Sa druge strane, odbijeni su Albas, Freska, Klett, The English Book, Akronolo, Bigz školstvo, Data Status, Kreativni centar, Nova škola, Eduka, Novi logos i ArhiKnjiga.

Na pitanja Nove ekonomije o tome kako će biti nabavljeni udžebnici za socijalno ugroženu i drugu decu koja imaju pravo na besplatne udžbenike i da li će pregovori biti nastavljeni ili ponovljeni, iz Ministarstva prosvete nisu odgovorili do objavljivanja teksta.

Nijedan od izdavača koji je odgovorio Novoj ekonomiji, a čija je ponuda odbijena, ne zna da li će pregovori sa Ministarstvom biti nastavljeni, osim Klett-a koji očekuje ponavljanje pregovora.

Država tražila i do 25 odsto niže cene

Izdavači čije su ponude prihvaćene su ponudili svoje udžbenike po cenama koje su procenjenim vrednostima Ministarstva ili su svega nekoliko dinara niže.

Preostale odbijene ponude su bile veće od procenjenih vrednosti. Zbog toga im je Ministarstvo tražilo da spuste svoje cene i da se prilagode procenjenim cenama Ministarstva.

To  je za jedne značilo spuštanje cene od čak 25 odsto (Albas, Krug, English Book, Akronolo, BIGZ, Nova škola, ArhiKnjiga), dok je za druge traženo smanjenje iznosilo 16,7 odsto (Data status), 9,1 odsto (Eduka), 8,5 odsto (Freska i Kreativni centar), 6 odsto (Novi logos), pa do 5,7 odsto (Klett).

Jedino je Krug zaista i spustio cenu na procenjenu vrednost Ministarstva, tako da je ugovor potpisan u drugom krugu davanja ponuda.

Ostali ponuđači spustili su svoje cene za manje nego što je traženo, zbog čega je Ministarstvo odbacilo njihove ponude. I nakon drugog kruga je odbilo da potpiše ugovore sa njima.

Fondacija Alek Kavčić: Ponudili smo najnižu moguću cenu

Nova ekonomija je kontaktirala sve izdavače koji su bili pozvani da učestvuju u pregovaračkom postupku Ministarstva, ali nam je samo deo njih i odgovorio.

Aleksandar Kavčić, čija je Fondacija „Alek Kavčić“ suvlasnik izdavačkih kuća Nova škola i ArhiKnjiga, kaže za Novu ekonomiju da su oni svoju cenu spustili do „minimalne cene od 2,2 dinara po stranici“.

Iako su njihovi udžbenici jeftiniji tri do osam puta od konkurenata, ministarstvo je ocenilo da su ponuđene cene previsoke.

„Ministarstvo prosvete je na kraju odbilo da kupi udžbenike iako smo mi ponudili najnižu moguću cenu koja je toliko niska da je jednostavno nemoguće za niže (od toga) odštampati udžbenike i izvršiti distribuciju. A Ministarstvo je sada te cene odbilo sa obrazloženjem da su previsoke“, kaže Kavčić.

Fondacija „Alek Kavčić“ finansira troškove proizvodnje udžbenika kao što je plaćanje honorara autorima i ilustratorima, tako da su ovi udžbenici dostupni besplatno na internetu, dok se za štampane primerke naplaćuju troškovi štampe.

On dodaje i da je „potpuno nejasno“ koji su bili kriterijumi za zahtev da se neke cene spuste, a da se druge prihvate.

„Nekima se traži da se spusti malo, a nekima više“, kaže Kavčić, koji situaciju ocenjuje kao „potpuno haotičnu“.

Pravo na besplatne udžbenike imaju:

  • učenici osnovnih škola koji su iz socijalno i materijalno ugroženih porodica (primaju socijalnu pomoć),
  • učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji školu pohađaju po individualnom obrazovnom planu,
  • daroviti učenici koji takođe imaju prilagođen plan školovanja (IOP-3),
  • učenici koji ne idu u školu po individualnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem, kao što je uvećan font, Brajevo pismo ili elektronski format.
  • treće i svako naredno dete: od prvog do četvrtog razreda ima pravo na besplatne udžbenike iz matematike, srpskog (maternjeg) jezika, sveta oko nas, prirode i društva i stranog jezika; od petog do osmog razreda ima besplatne udžbenike iz matematike, srpskog jezika (knjiženost/maternji jezik), prvog stranog jezika, geografije, istorije, hemije, fizike i biologije.

Kavčić ističe i „da niko ne zna koji način je Ministarstvo prosvete formiralo procenjene cene“.

„Nemoguće je da vam neko proceni cenu koja je niža od nabavne cene. Zamislite da imate tender u kome se traži cena hleba i država hoće da kupi hleb da bi ga delila besplatno. I onda za cenu hleba, država stavi da bude jeftinija od kilograma brašna“, kaže on.

Kavčić kaže i da su uvid u procenjene vrednosti imali tek nakon podnošenja prve ponude.

Sa druge strane, iz Vulkan izdavaštva, čija je ponuda bila „u dinar“ ista kao i procenjena, kažu da su procenjene cene znali.

„Podaci o procenjenoj vrednosti bili su nam dostupni kao i svim izdavačima na portalu javnih nabavki kada su i objavljeni pozivi“, navodi se u pisanom odgovoru Vulkana Novoj ekonomiji.

Na pitanje da li će Vulkan potencijalno obezbediti i dodatne udžbenike za predmete za koji nisu sklopljeni ugovori, odgavaju da o tome nisu ragovarali sa Ministarstvom.

„Vulkan izdavaštvo na tenderu učestvuje isključivo sa svojim naslovima“, piše u odgovoru.

Klett: Ovo je uobičajna procedura

Klett je u prethodnim godinama (videti grafikon ispod) bio najveći dobavljač udžbenika koje kupuje Ministarstvo prosvete.

Ove godine međutim nisu pristali da spuste svoje cene za 5,7 odsto, koliko je Ministarstvo tražilo, već su ponudu umanjili za 4,9 odsto. Postupak dodele ugovora je stoga obustavljen.

Iz ove izdavačke kuće ipak navode da se radi o „uobičajnoj proceduri nakon koje slede pregovori i pronalaženje najboljeg rešenja za nastavak postupka javne nabavke“.

„Pregovori će biti ponovljeni i, u slučaju javnih nabavki za socijalno ugroženu decu, sigurno ćemo pronaći model koji omogućava da se ona realizuje u što kraćem roku. Ovo je procedura kroz koju izdavači udžbenika prolaze već nekoliko godina i kojom je uspostavljen partnerski odnos i dobra komunikacija sa Ministarstvom prosvete“, piše u odgovoru Novoj ekonomiji.

Ipak, ove godine su „zbog svih teških okolnosti i situacija koje su se desile u poslednje vreme, neke uobičajene procedure nenamerno izostavljene“ zbog čega je „došlo do neusklađenosti“, kažu iz Kletta.

„S druge strane, bio je veoma kratak rok od objave javnih nabavki do predaje kompletne dokumentacije, ali mislim da postoji dobra volja i da će sve biti završeno na vreme i u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama“, piše u odgovoru.

Iako Klett kaže da radi o procesu koji se svake godine ponavlja, prošle godine svi ugovori su dodeljeni i zaključeni 21. i 22. juna.

Slična situacija kao ove godine, da ugovori određenim izdavačima nisu odmah dodeljeni zbog previsokih cena, desila se 2021. godine. Ipak, tada su odbijena samo dva izdavača, Albas i The English Book.

Ministarstvo je prvo u junu odbilo ponude ova dva izdavača, a dodelilo ugovor sa ostalih 14 izdavača.

Zatim je u avgustu ponovo raspisan novi pregovarački postupak i Ministarstvo je tada zaključilo ugovor sa Albas i The English Book sa cenama koje su i prvo bile procenjene, odnosno sa cenama koje su bile niže od ponuda izdavača.

Direktorka Kreativnog centra Ljiljana Marinković o ovogodišnjem tenderu kaže da je „činjenica da je njihova ponuda bila odbijena jer je bila nešto viša od procenjenje vrednosti, ali da nema informaciju o tome da li će javna nabavka biti ponovljena“.

Akronolo: Nema prostora za niže cene

Ni u izdavačkoj kući Akronolo ne znaju da li će nabavka biti ponovljena i dodaju da njihova ponuda koji su dali u postupku pregovaranja ima važnost 60 dana od ponošenja.

„Ministarstvo je u skladu sa njihovim budžetom za ovogodišnju nabavku ponudilo maksimalnu cenu za naše udžbenike umanjenu za 25 odsto od maloprodajne vrednosti, koju nismo mogli da prihvatimo kako ne bi ugrozili naše redovno poslovanje, uprkos mišljenju o velikim zaradama izdavača u obrazovanju“, navodi se u pisanom odgovoru.

Dodaju i da nisu obavešteni na koji način je Ministarstvo formiralo procenjene vrednosti, ali da država nije ni u obavezi da ih o tome obavesti.

Iz Zavoda za udžbenike odgovaraju da je za pitanja u vezi sa nabavkom udžbenika „nadležno ministarstvo“.

Roditelje niko ni ne pita da li im je skupo

Iako je Ministarstvo prosvete procenilo da su cene koje izdavači nude previsoke za republički budžet, roditelji će hteli-ne hteli na ove cene morati da pristanu kada budu nabavljali udžbenike za narednu školsku godinu.

Advokat Tanja Božinović podseća da Ustav propisuje da je osnovno obrazovanje besplatno i da su roditelji „gledali kroz prste“ državi i sami kupovali knjige za školu dok su cene bile prihvatljive. Međutim, to više nije slučaj.

„Do dolaska stranih izdavača (na tržište) udžbenici su bili dostupni maltene svima. Udžbenici se nisu menjali svake godine i roditelji su mogli da po relativno pristupačnim cenama kupe te udžbenike i na taj način, pošto je bila siromašna država, niko se nije ni pozivao na tu ustavnu odredbu“, kaže Božinović.

Kako su cene bile prihvatljive, roditelji nisu ni koristili mogućnost koju je Zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja davao Savetu roditelja, da učestvuju u izboru udžbenika. Vremenom su postajali sve skuplji, a pre nekoliko godina pojavili su se i besplatni udžbenici Fondacije „Alek Kavčić“.

Kada su se pojavili besplatni udžbenici, država je izmenila zakon i roditeljima umesto eksplicitne mogućnosti da učestvuju u izboru udžbenika dala mogućnost da „učestvuju u izboru udžbenika u skladu sa zakonom kojim se uređuju udžbenici“. Ovaj potonji zakon ne prepoznaje konkretnu ulogu Saveta roditelja već predviđa da udžbenike bira natavno-naučno veće, pojašnja Božinović.

„Izmene zakona su donete kada su se pojavili besplatni udžbenici pojavili na našem tržištu i kada su roditelji tražili upravo te udžbenicke shodno pravim akoja su Saveti roditelja imali do promene zakona o obrazovanju. Izmenama zakona su im ova prava ograničena, a u korist stranih izdavača“, kaže Božinović.

Božinović napominje da su svi izdavači udžbenika koji su upisani u katalogu Ministarstva prosvete jednaki i znak su da ispunjavaju sve uslove kvaliteta.

Sistem za prijavu nasilja koji je najavila premijerka trebalo da proradi pre dve godine

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.