Autor: Katarina Baletić

Sistem za prijavu nasilja koji je najavila premijerka trebalo da proradi pre dve godine

Cuvam te platforma Foto: Printskirn - cuvamte.gov.rs

Premijerka Ana Brnabić najavila je prošle nedelje da će u petak, 19. maja, proraditi sistem za prijavu nasilja, posebno vršnjačkog, u okviru platforme „Čuvam te“. Međutim, prema akcionom planu koji je donela Vlada u decembru 2020. godine, ovaj sistem trebalo je da bude uspostavljen još u prvom kvartalu 2021. godine.

Brnabić je, govoreći na skupštinskom zasedanju u četvrtak, 18.maja, najavila da će od petka proraditi sistem za prijavu nasilja koji će koristiti građani, nadležni organi i ustanove.

„Na jednom mestu, preko trijažnog tima koji je uspostavljen u okviru Ministarstva za informisanje i telekomunikacije, svi nadležni organi će pratiti svaku, bukvalno svaku prijavu nasilja prema detetu i tok njenog rešavanja, tako da će status prijave biti dostupan u svakom trenutku, a takođe i građani će moći da podnose prijave trijažnom timu i prate tok i ishod“, rekla je premijerka.

Na sajtu cuvamte.gov.rs otvoren je deo sajta na kome može da se podnese anonimna prijava nasilja.

Međutim, ovaj sistem trebalo je da bude uspostavljen još pre dve godine i nema veze sa tragičnim događajima u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu.

Akcioni plan za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu za period 2020-2022. godine predviđao je da Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu to obavi do prvog kvartala 2021. godine.

Naime, jedna od obaveza Kancelarije bilo je uspostavljanje platforme „Čuvam te“.

U okviru ove obaveze, predviđene su četiri aktivnosti, a prva od njih je „uspostavljenje sistema za elektronsku prijavu, reagovanje i praćenje nasilja u koje su uključena deca, prevenciju i podršku žrtvama – izrađena platforma ‘Čuvam te'“, što je i prva komponenta plana.

Celokupni završetak obaveze koji se odnosi na ovu platformu predviđen je za drugi kvartal 2022. godine.

U objašnjenju obaveze, navodi se da plaforma na kojoj bi počivao sistem treba da ima tri osnovne komponente.

Prva se odnosi na prijavu svih oblika nasilja u koja su uključena deca, bilo kao žrtve, bilo kao počinioci.

Druga komponenta je edukativna komponenta, kroz realizaciju onlajn obuka, a treća informisanje kroz postavljanje edukativnih materijala za roditelje, nastavnika i učitelje i ostalu zainteresovanu javnost.

Kao opšti cilj je stvaranje uslova za efikasniju elektronsku prijavu nasilja čiji su akteri deca od strane samih građana, ali i koordinisanu reakciju nadležnih državnih organa koji bi putem platforme trebalo da budu bolje umreženi.

Iako su i umrežavanje i onlajn prijave predviđeni još akcionim planom 2020. godine, u saopštenju objavljenom na sajtu Kancelarije za IT i eUpravu ove mogućnosti su predstavljene kao „unapređenje platforme“ koja je počela sa radom 7. marta 2021. godine.

„Sada, sa novom funkcionalnošću građanima i deci, ali i prosvetnim radnicima, omogućena je onlajn prijava nasilja putem formulara za prijavu. Umreženo je oko 2.700 entiteta – sve osnovne i srednje škole, centri za socijalni rad i službe socijalne zaštite, policijske stanice, zdravstvene ustanove, nadležne resorne inspekcije i osnovno i viša tužilaštva“, navodi se na sajtu.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao će po prvi put sve nadležne instituacije na jednom mestu za svaki predmet imati bazu svih prijava nasilja koje uključuju decu sa svim informacijama i izveštajima, informacijama o statusu postupanja ustanova i institucija, kao i o informacijama o sprovedenim aktivnostima i donetim merama.

Državna matura: Dve nedelje od probe i dalje bez svih odgovora

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.