Vesti iz zemlje

22.11.2022. 10:42

Autor: Katarina Baletić

Beograd ugovorio kupovinu solarnih panela za dve škole

Foto: Nova ekonomija

Beogradski sekretarijat za energetiku dodelio je ugovor za nabavku solarnih panela za Školu za dizajn tekstila na Voždovcu i Osnovnu školu „Branko Radičević“ na Novom Beogradu. Ugovor je vredan 52,7 miliona dinara (448.000 evra).

Izabrana je grupa ponuđača koju čine kompanija Elektroizgradnja koja je nosilac posla i firme Master solar i Vemont.

Na krovu Škole za dizajn tekstila potrebno je isporučiti i montirati elektranu instalisane snage invertora od 90 kilovata (kW) i vršne snage solarnih panela do 104 kWp.

Merna jedinica kWp označava kilovat-pik ili kilovat vršne snage, odnosno snagu kada je sunce u zenitu.

Novobeogradska Osnovna škola „Branko Radičević“ trebalo bi da dobije elektranu instalisane snage invertora od 130 kW i vršne snage solarnih panela do 150 kW.

Obe fotonaponske elektrane planirane su da rade paralelno sa distributivnim sistemom električne energije (DSEE), odnosno da bude omogućeno da se viškovi energije predaju u mrežu.

Iz malih fotonaponskij elektrana potrebano je obezbediti struju koja se koristi ako sopstvena potrošnja dok se višak predaje u DSEE i kasnije preuzima od snabdevača, piše u tenderskoj dokumentaciji.

Izvođači radovi su dužni da postavljanje solarnih elektrana završe najkasnije u narednih godinu dana od dana uvođenje u posao.

 Garantni rok za montirane male solarne elektrane je najmanje 24 meseca i počinje da teče od dana potpisivanja zapisnika o prijemu.

Iskustva građana koji su ugradili solarne panele i postali „prozjumeri“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.