Vesti iz zemlje

01.02.2022. 14:11

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Beogradske pijace traže obezbeđenje za 150 miliona dinara

Beogradsko javno komunalno preduzeće "Gradske pijace" je raspisalo tender za nabavku usluga fizičkog obezbeđenja pijaca sa patrolama. Procenjena vrednost je 150 miliona dinara (1,3 miliona evra) bez PDV-a.Na 24 beogradske pijace trebalo bi da ...

Foto: Nova ekonomija

Beogradsko javno komunalno preduzeće „Gradske pijace“ je raspisalo tender za nabavku usluga fizičkog obezbeđenja pijaca sa patrolama. Procenjena vrednost je 150 miliona dinara (1,3 miliona evra) bez PDV-a.

Na 24 beogradske pijace trebalo bi da svake bude raspoređeno ukupno 26 čuvara. Pijace Kalenić, Otvoreni tržni centar i Zemun imaće celodnevno obezbeđenje, dok će na ostalim biti angažovan jedan noćni čuvar koji će raditi smenu od 12 sati.

Jedino za pijace Gornja Varoš, Konjarnik, Novo Kijevo, Senjak i Voždovac nije predviđeno angažovanje obezbeđenja.

U konkursnoj dokumentaciji se navodi da je za sprovođenje predmetne nabavke potrebno obezbediti duplo veći broj čuvar od onog broja koji će biti raspoređen na pijacama.

Nova rekonstrukcija Kalenića, trebalo da bude završena još 2018.

Tenderom se traži i obezbeđivanje pet patroja sa po dva izvršioca koja će funkcionisati 12 sati u periodu od 18 do 6 časova, svakog dana u godini.

Firma koja bude dobila posao obezbeđivanja pijaca mora da obezbedi i jedan operativni centar koji će raditi bez prekida i koji ima mogućnost da u realnom vremenu prati protivprovalne i video signale sa objekata koji su pod fizičkim obezbeđenjem.

Neophodno je da ponuđač koji bude izabran u okviru operativnog sistema prati rad službe obezbeđenja i rad patrolnih timova preko GPS-a, odnosno preko sistema za eletronsku verifikaciju prisustva obezbeđenja. Ovaj sistem služiće i kao rezervi monitoring centar, a uslov je da bude kompatibilan sa postojećom platformom proizvođača Dahua.

Prošle godine istu nabavku dobio Dobergard, povezan sa krađama u muzejima

JP Gradske pijace su u martu 2021. godine sprovele istu nabavku za obezbeđenje. Konkursna dokumentacija je gotovo identična kao ovogodišnja.

Iz ovogodišnje dokumentacije je, međtim, izbačen deo koji se tiče kadrovskih i tehničkih kapaciteta ponuđača. Naime, prošle godine je zahtevano da firma ima najmanje 150 radno angažovanih, 10 patrolnih vozila, licence i službene legitimacije MUP-a. Ove godine, ništa od navedenog nije potrebno.

Stefan Nemanja nije kulturno dobro, ali ima obezbeđenje skuplje nego muzej

Prošle godine posao obezbeđivanja pijaca dobile su firme Dobergard i Dobergard plus iz Beograda, a vrednost ugovora je bila 180 miliona dinara sa obračunatim PDV-om, odnosno 150 miliona bez PDV-a (isto kao i ove godine). Obe firme su u vlasništvu tridesetdevetogodišnjeg Dušana Đukića.

Radnik firme Dobergard je osuđen za delo teške krađe iz Muzeja Jugoslavije 2016. godine, dok je ova firma obezbeđivala ovu ustanovu. Dobergard je na osnovu učinjene štete isplatio 3,25 miliona dinara na račun Ministarstva finansija, saopštilo je Ministarsto kulture u martu 2021. godine.

Drugi radnik istog preduzeća je okrivljen i u slučaju krađe vrednih predmeta iz zbrike Muzeja primenjene umetnosti, takođe u vreme angažovanja ove kompanije, piše u istom saopštenju.

CINS je pre osam godina pisao da je firma Dobergard, iako osnovana 2004. godine najveći broj ugovora sa državom sklopila tek početkom 2013. godine.

Železnička stanica postaje muzej, dozvoljeno i rušenje pojedinih zidova

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.